Politika, štúdium, veda, móda, aktivizmus či charakter. To všetko sú oblasti, v ktorých v minulom roku vo svete išli tieto muslimky príkladom ostatným.

Príkladov z každodenného života muslimov a muslimiek je v médiách málo a tých pozitívnych ešte menej. Na Slovensku sa k nim väčšina čitateľov takmer nedostane, preto sa to snažíme na našej stránke vyvažovať.

Po príbehoch inšpiratívnych mužov prinášame (aj na žiadosť našich čitateliek) životné príbehy muslimiek, ktoré môžu byť svojimi činmi a postojmi v minulom roku inšpiráciou nie len pre svoje okolie, ale aj mnohé Slovenky a Slovákov.

Naj v roku 2016

Ak by sme chceli hodnotiť minulý rok z pohľadu prístupu k muslimom u nás a na Západe, ako prvé by nás napadli výsledky volieb, výroky v parlamente či nenávisť na internete. Minulý rok sa však udialo i mnoho dobrého, na čo by bola škoda v záplave negatívnych správ zabudnúť. Preto sme pripravili krátky seriál, v ktorom si pripomíname, čo dobré nás v minulom roku postretlo:

Ilhan Omarová

Mladá, úspešná a inšpiratívna. Ilhan Omarová (n. 1982), najmladšia zo siedmych súrodencov, po vypuknutí občianskej vojny v Somálsku  emigrovala spolu s rodinou začiatkom roku 1995 do Spojených štátov.

Po absolvovaní štúdia politológie a medzinárodných štúdií pôsobila na univerzite v Minnesote a angažovala sa v mimovládnych organizáciách, ktoré sa zameriavajú na právnu a sociálnu pomoc ženám.

V roku 2016 sa rozhodla kandidovať do Snemovne reprezentantov štátu Minnesota a po úspešných primárkach získala nomináciu Demokratickej strany. V novembrových voľbách so ziskom viac než 79 % porazila kandidáta Republikánskej strany a ako prvá Somálčanka a imigrantka sa stala kongresmankou.

Nuha Alawi al-Habšíová

Mladá vedkyňa, absolventka doktorandského štúdia (2015; Ph.D.) na prestížnej Vedecko-technologickej univerzite kráľa Abdulláha v Tuwale v Saudskej Arábii sa rozhodla, že zasvätí svoj život štúdiu fyziky a konkrétne nanotechnológiám.

Jej inšpiratívnemu príbehu sa mu v minulom roku venovali mnohé vrátane populárneho Huffington Postu. Počas štúdia pravidelne dosahovala nadpriemerné výsledky a snažila sa k štúdiu fyziky motivovať i iných študentov, aby túto disciplínu urobila populárnejšou.

Je autorkou kníh Čo je to nanotechnológia? a Ty, kto nemáš rád fyziku…, ktoré sa stali bestsellermi. „Dostala som pozitívnu spätnú väzbu v podobe správ mnohých čitateľov, ktorí písali, ako ich táto knihy oslovila a ako sa im páčil jej štýl. Kniha má na internete už množstvo stiahnutí,“ konštatovala al-Habšíová.

Hadžar Kutajfánová

Pozitívnym, avšak prehliadaným bol – najmä v kontexte záplavy „strašidelných“ správ o utečencoch – príbeh mladej sýrskej utečenkine, ktorá v dubajskom maturitnom preskúšaní v rámci všetkých stredných škôl v krajine dosiahla najvyššie hodnotenie v prírodovedných predmetoch (99,90 %). Podobne úspešná bola aj v humanitných predmetoch.

Jej výsledky ocenil a vyznamenanie jej udelil emir Muhammad bin Rášid al-Maktúm. Ceremoniálu ocenenia sa zúčastnil premiér a ďalší predstavitelia vlády Spojených arabských emirátov.

Asmá Džamáová

Ani uplynulý rok sa nezaobišiel bez mnohých nenávistných útokov voči muslimom, a ako to už býva, i tentokrát boli ich obeťami najčastejšie práve ženy. Prípad Američanky Asmy Džamáovej, ktorú v reštaurácii v americkom štáte Minnesota na jeseň 2015 napadla a zranila istá žena a to len preto, že rozprávala po svahílsky, však rozhodne stojí za to si pripomenúť.

https://youtu.be/7kDdfy5WikQ?t=2m3s

Zaujímavý nie je ani tak útok samotný, ako skôr neskoršia reakcia Asmy, ktorá sa stala vzorom pre mnohých muslimov i nemuslimov. Počas súdneho pojednávania koncom roka 2016 Asmá prehlásila, že útočníčke odpúšťa.

„Moje náboženstvo ma učí odpúšťať a to je to, čo mi umožnilo prekonať všetko a posunúť sa v živote ďalej, hnev a nenávisť nikomu v ničom nepomôžu,“ uviedla pred súdom Asmá.

Aheda Zanettiová

Austrálska módna návrhárka libanonského pôvodu Aheda Zanettiová sa v minulom roku preslávila najmä v súvislosti so snahou francúzskych politikov, ktorí chceli ženám zakázať nosenie takzvaných burkín.

S návrhom plaviek pre muslimky (burkiny) prišla v roku 2004 a za niekoľko rokov sa predalo viac než 700-tisíc kusov tohto oblečenia. Mimo muslimskú dámsku klientelu sa tento odev preslávil až minulý rok v súvislosti s francúzskymi zákonmi namierenými voči jeho noseniu.

„Keď som v roku 2004 vymyslela burkiny, mali priniesť ženám slobodu a nie im ju vziať,“ napísala v komentári obhajujúcom plavky pre muslimky. „Burkiny symbolizujú samé pozitívne veci – voľný čas, šťastie, zábavu, kondíciu či zdravie a oni požadujú, aby sa ženy vrátili z pláži späť do kuchýň.“

Linda Sarsourová

Newyorčanka, aktivistka za práva žien a muslimov v Amerike a riaditeľka Arabsko-americkej asociácie v New Yorku Linda Sarsourová neúnavne zápasí s predsudkami voči muslimom, muslimkám a Arabom v Spojených štátoch.

V roku 2016 organizovala napríklad spoločný iftár (večera počas pôstneho mesiaca ramadán), ktorý sa uskutočnil počas jednej letnej noci v New Yorku. Spolu s americkým muslimským komikom Deanom Obeidallahom stála na čele kampane Môj muslimský hlas motivujúcej amerických muslimov k účasti v prezidentských voľbách.

Je tiež spoluorganizátorkou Ženského pochodu na Washington, protestného pochodu zameraného na vyjadrenie nesúhlasu s prejavmi násilia a neúcty voči ženám, a tiež reakciou na zvolenie Donalda J. Trumpa za 45. amerického prezidenta.

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply