Minulý rok sa na Slovensku udialo veľa dobrého. Pripomeňme si to.

Keď sa človek ohliadne za minulým rokom, ľahko sa ho zmocní predstava, že to na Slovensku bola vo vzťahu k pomoci utečencom a ochrane náboženských menšín jedna veľká tragédia.

Áno, Slovensko si žiaľ v zahraničí neurobilo práve najlepšie meno. Vyslúžilo si imidž krajiny, v ktorej „islám nemá priestor“ a kde sú jej občania schopní protestovať i proti prijatiu pár zmorených utečencov.

Takýto obraz však nie je úplný a tieto prípady nereprezentujú celú verejnosť, ani všetky kroky štátu. Pripravili sme pre vás prehľad toho dobrého, čo štát, občianska spoločnosť i široká verejnosť v minulom roku urobila.

Ľudia sa fotili s kebabmi a písali podporné e-maily

Občas sa musí stať niečo smutné, aby sa vďaka tomu ukázalo, koľko dobrého v ľuďoch je. Na výrok slovenského premiéra na úvod minulého roka o tom, že je nutné „zabrániť vytvoreniu ucelenej muslimskej komunity na Slovensku,“ spontánne reagovalo množstvo ľudí, ktorí cítili potrebu vyjadriť slovenským muslimom podporu.

Posted by Zuzana Bargerova on 8. január 2016

Facebooková stránka Moral & Banal vyzvala ľudí, aby si v dohodnutý deň dali kebab na podporu muslimskej komunity, odfotili sa s ním a fotku zavesili na Facebook. Po pár dňoch bolo na stránke asi 80 fotografií ľudí s kebabom či falafelom z rôznych kútov krajiny.

Iní mali potrebu vyjadriť svoj nesúhlas i osobnejšie, či už správou na Facebooku, alebo e-mailom. Toto je jeden z nich:

Dobry den,

chcem Vam napisat, ze vyroky premiera smerom k moslimskej komunite, potrebe jej monitorovania, zabraneniu vytvorenia a pod.su hlupe a nezodpovedne. Nie vsetci slovaci sa s tym stotoznuju. Dufam, ze na zivot moslimov u nas to nebude mat realny dopad.

zdravim

Slušní ľudia prekonali extrémistov

Koncom júna sa v Bratislave konal pochod proti tzv. „islamizácii“ Európy. Nadväzoval na obdobný pochod z predošlého roku, ktorého sa zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí a počas ktorého došlo k útoku na saudskoarabskú rodinu s deťmi.

https://www.facebook.com/IslamOnline.sk/videos/10154247509957629/

Proti tohtoročnému pochodu sa postavili hneď dve skupiny. K väčšej z nich, nazvanej „Antifašistická mobilizácia“ sa nakoniec pripojilo podstatne viac ľudí, ako k samotnému pochodu radikálov.

Dali sme štipendium 33 sýrskym študentom

V septembri prišlo na Slovensko 33 sýrskych študentov. Ministerstvo školstva im udelilo štipendium na vysokoškolské štúdium na Slovensku. Rozhodnutie udeliť štipendiá bolo prijaté na pracovnej skupine na riešenie migračnej krízy, ktorú zriadilo Ministerstvo zahraničných vecí v predošlom roku.

Na summite v USA navyše Slovensko minulý rok prijalo záväzok poskytnúť takéto štipendium ďalším 550 cudzincom, ktorí museli utiecť zo svojej krajiny. V mene slovenskej vlády tak učinil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Máme lepšie nástroje na boj s extrémizmom

Parlament schválil novelu zákona, ktorá by mala pomôcť účinnejšie bojovať s extrémizmom a nenávistnými prejavmi. Novela umožňuje okrem iného prísnejšie trestať nenávistné prejavy na internete.

Výbor pre predchádzanie a elimináciu rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatných foriem intolerancie vyzval na zastavenie šírenia nenávistných prejavov na internete.

Vo výzve uviedol, že „tieto komentáre sú často zamerané proti cudzincom, utečencom, muslimom, Rómom, židom a iným skupinám“ a oznámil zriadenia osobitnej pracovnej skupiny ktorej cieľom bude „zaoberať nenávistnými prejavmi v online priestore“.

Napadnutá utečenkyňa dostala Bielu vranu

Somálskej azylantke Khadre Abdile, ktorá bola na Slovensku opakovane napadnutá pre svoje vierovyznanie a farbu pleti, bola koncom roka udelená prestížna cena Biela vrana.

Khadre Abdile bola od vypuknutia utečeneckej krízy na Slovensku napadnutá prinajmenšom šesťkrát. Nenechala sa však zastrašiť a o svojich skúsenostiach porozprávala médiám, čím pomohla poukázať na to, ako rozdúchavanie nenávisti vedie ku konkrétnym násilným činom.

Náš portál zverejnil článok, v ktorom o Khadryne tažkosti popisuje jej blízska slovenská priateľka. V diskusii pod článkom viacero ľudí vyjadrilo Khadre a jej malému synovi podporu a želalo mnoho síl.

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply