Očierňovaniu muslimov sa postavili expremiéri, dalajláma i pápež.

Minulý rok sa vo viacerých západných krajinách, ale i v tej našej, niesol v duchu stále častejšieho prenikania populistických, neraz až krajnepravicových výrokov do mainstreamovej politiky. Všetko zavŕšilo víťazstvo Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách, u ktorého bola protimuslimská a protiimigrantská rétorika jedným z pilierov predvolebnej kampane.

Neplatí to však o všetkých. Týto bývalí i súčasní, politickí i spoločenskí lídri sa nebáli postaviť za pravdu aj vtedy, keď im za to hrozila riadna vlna kritiky.

Belgický expremiér:  Muslimovia sú u nás hasiči i učitelia

Bývalý belgický premiér a súčasný predseda ALDE (Aliancie liberálov a demokratov pre Európu), štvrtej najväčšej frakcie Európskeho parlamentu Guy Verhofstadt sa začiatkom roka ohradil voči tvrdeniu českého prezidenta Miloša Zemana o tom, že integrácia muslimov je v Európe „prakticky nemožná“.

„Muslimovia sú hasiči, riaditelia firiem, dizajnéri, učitelia, sociálni pracovníci, policajti, úradníci, architekti, majitelia reštaurácií, obchodníci, právnici a áno, muslimom je aj Hišam Ahmad Muhammad z Aleppa, ktorý v Kolíne nad Rýnom počas osláv Nového roku ochraňoval ženy pred útočníkmi,“ napísal Verhofstadt, bývalý líder krajiny, ktorá na rozdiel od Českej republiky či Slovenska s integráciou väčšieho počtu muslimov má aj reálne skúsenosti.

Dalajláma: Praktizujúci muslimovia sú skvelí ľudia

„Samotné slovo ‚muslimský terorista‘ je podľa mňa nesprávne,“ povedal najznámejší tibetský duchovný dalajláma pre americkú televíziu FOX News. „Terorista je terorista. Oni prísne vzaté nepraktizujú vieru. Všeobecne platí, že praktizujúci muslimovia sú skvelí ľudia. A islám učí láske. A oni sa modlia k Bohu (Alláhovi) a Alláh si váži, ako vidíte, lásku,“ dodal.

5 lídrov, ktorí sa v roku 2016 postavili za správu vec, aj keď nebola práve populárna
Dalajláma na návšteve vo Švédsku. Foto: IM Swedish Development, Flickr, CC

Dalajláma poskytol rozhovor pre FOX News krátko po teroristickom útoku v americkom Orlande, pri ktorom 29-ročný Omar Mir Sadiq Matín zabil v miestnom klube 49 ľudí.

Bývalý premiér Španielska: Náboženstvo nezabíja

Španielsky expremiér Jose Luis Rodriguez Zapatero začal svoj prejav na medzinárodnej konferencii v bosenskom Sarajeve slovami: „Náboženstvo nezabíja“. Zapatero vyzval na dôsledný boj proti islamofóbii v jeho krajine a podporil miestnych muslimov.

Podľa Zapatera sa musí Európa postaviť všetkým formám diskriminácie, na čo je nevyhnutná i spolupráca s muslimami. Zdôraznil, že samotná viera muslimov nijako nepodporuje terorizmus.

Pápež František: Islám nemožno stotožňovať s násilím

Nie je správne stotožňovať islám s násilím,“ povedal pápež František I. novinárom na otázku, prečo sa vyhýba slovám islám a islamský pri zmienkach o terorizme. „Nie je to správne a nie je to pravdivé,“ dodala hlava katolíckej cirkvi, ktorá bola práve na ceste z Poľska do Ríma. Extrémistické prejavy sa môžu podľa pápeža vyskytovať medzi predstaviteľmi ktoréhokoľvek náboženstva.

„Myslím si, že v každom náboženstve vždy existuje malá fundamentalistická skupina… Ak hovorím o islamskom násilí, potom musím hovoriť o katolíckom násilí,“ povedal pápež pripomínajúc, že keď si v Taliansku prečíta noviny, číta o samých násilnostiach a vraždách. „A to sú pokrstení katolíci,“ zdôraznil.

Andrej Kiska

V minulom roku sa voči očierňovaniu muslimov neohradili len zahraniční lídri. V atmosfére, ktorá na Slovensku panovala, si slovenský prezident Andrej Kiska za svoje kroky vyslúžil nemálo kritiky. Napriek tomu sa však nenechal odradiť.

Na začiatku roka pozval ako vôbec prvý hlava novodobého Slovenského štátu predstaviteľov slovenskej muslimskej komunity na oficiálnu návštevu. Niekoľkokrát sa stretol i s utečencami na Slovensku a navštívil utečenecký tábor.

V priebehu roka prezident upozorňoval tiež na nenávistné prejavy na internete vrátane protimuslimských a v decembri vetoval novelu zákona o registrácii náboženských obcí prijatú v snahe zabrániť registrácii islámu.

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply