Publikácia cituje najmä protiislamské slogany strany ĽSNS.

Inštitút pre verejné otázky (IVO) vydal publikáciu s názvom Súčasný pravicový extrémizmus a ultranacionalizmus na Slovensku.

Na diskusii organizovanej Nadáciou Hannsa Seidela v Goetheho inštitúte o nej hovorili jej autori Oľga Gyárfášová a Grigorij Mesežnikov. Debaty sa zúčastnil i redaktor magazínu Týždeň Andrej Bán. Moderoval ju predseda Novej generácie Tomáš Smutný.

Naša včerajšia diskusia s autormi štúdia o extrémizme a ultranacionalizme na Slovensku, pani Oľgou Gyárfášovou a pánom…

Posted by Hanns Seidel Stiftung Slowakei – Nadácia Hannsa Seidela Slovensko on 13. december 2016

„V období vyvrcholenia utečeneckej vlny v rokoch 2015-2016 sa posilnil islamofóbny prvok v rétorike ĽSNS,“ píše sa v podkapitole Migrácia: xenofóbia, islamofóbia, šovinizmus.

Publikácia cituje viacero predvolebných sloganov strany, v ktorých zaznievajú frázy, ako „agresívnymi imigrantmi, väčšinou muslimami,“ „muslimskí imigranti sa nevedia a ani nechcú prispôsobiť našim zákonom,“ či „vytláčajú kresťanstvo.“

Konflikty v zárodkoch

Diskusia sa týkala predovšetkým zvolenia Kotlebovej strany ĽSNS do parlamentu, hovorilo sa však i o všeobecnej nálade v spoločnosti. Redaktor Andrej Bán pripomenul napríklad výrok premiéra Róberta Fica o monitorovaní všetkých muslimov.

„Veľmi sa ma to dotklo, no veľa kolegov mi vtedy hovorilo, že to sú len také reči a on robí oveľa horšie veci,“ spomínal Bán. „Ja som však videl mnohé konflikty v zárodkoch. Dnes sú to muslimovia, zajtra rómovia a takto to môže ísť ďalej,“ dodal známy novinár.

Titulná foto: ISLAMONLINE.sk

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply