Organizácie z rôznych krajín zdieľali skúsenosti s islamofóbiou v ich krajinách.

Na pracovnom stretnutí Úradu pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR) vo Varšave členovia organizácií z rôznych európskych krajín a Kanady, aby hovorili o skúsenostiach s islamofóbiou svojich krajinách.

Zoskupenie Kolektívne proti islamofóbii vo Francúzsku (CCIF) venujúce sa monitoringu protimuslimských útokov na údajoch za posledné roky ukázalo, že až pri 80 percentách všetkých útokov proti muslimom sú obeťami ženy.

K rovnakým záverom dospela i sesterská organizácia Kolektívne proti islamofóbii vo Francúzsku (CCIB). Podľa jej dát tvoria ženy dokonca viac ako 90 percent obetí protimuslimských útokov. Lepšie na tom nie je ani susedné Rakúsko. Podľa Dokumentačného centra pre muslimov sú aj tu vo väčšine prípadov obeťami útokov ženy.

Islamská nadácia prezentovala protimuslimské výroky slovenských poslancov na medzinárodnom stretnutí
Zostrih výrokov slovenských poslancov s anglickým prekladom

Vo väčšine prípadov sú naopak v týchto krajinách útočníkmi bieli muži. Z tohto dôvodu je podľa CCIF a CCIB potrebné hovoriť o takýchto útokoch nie len, ako o nábožensky, ale aj ako o rodovo motivovanom násilí.

Podľa CCIB je potrebné pristupovať k islamofóbii namierenej voči muslimkám ako k jednej z foriem diskriminácií žien. Potrebné je preto budovať spojenectvá s inými organizáciami bojujúcimi za ženské práva a v rámci agendy ženských práv sa venovať diskriminácii muslimských žien ako osobitnej téme.

Islamská nadácia na Slovensku na stretnutí informovala popri rastúcich nenávistných prejavoch i o nedávno schválenom zákone o registrácii náboženských obcí, o ktorom jeden z jeho predkladateľov, Andrej Danko prehlásil, že ním chce zabrániť registrácii islámu.

Keď už Danko toľko hovorí o extrémizme v parlamente, prikladáme niečo pre osvieženie pamäti:

Posted by IslamOnline.sk on 23. november 2016

Ozvi sa!

Národná rada kanadských muslimov (NCCM) hovorila o skúsenostiach s kampaňou Speak Out (Ozvi sa). Formou online a offline kampane vysvetľovali muslimom, prečo je potrebné nahlasovať nábožensky motivované nenávistné prejavy, ako napríklad vandalizmus, šikanu, fyzické a verbálne útoky či diskrimináciu.

„Kanadské Ministerstvo spravodlivosti uvádza, že prejavy nenávisti nenávisti môžu patriť medzi najmenej nahlasované trestné činy v krajine,“ píše sa na letákoch, ktoré NCCM rozdávalo. „Môžete to zmeniť,“ stálo ďalej spolu s výzvou, aby obyvatelia nahlasovali incidenty priamo NCCM.

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Čo je ODIHR

Úrad pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR) je najstaršou inštitúciou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). OBSE je najväčšia medzivládna bezpečnostná organizácia na svete. Združuje 56 štátov z Európy, Ázie a Severnej Ameriky.

Vznikla transformovaním z Konferencie o bezpečnosti a spolupráci v Európe (KBSE) založenej v roku 1975. Generálny tajomník a Sekretariát OSCE sídli vo Viedni. Organizácia má dnes viac ako 3 400 zamestnancov v rôznych častiach sveta.

Ministerstvo zahraničných vecí SR uvádza, že ODIHR „monitoruje implementáciu záväzkov OBSE v oblasti dodržiavania ľudských práv a základných slobôd v teritóriu účastníckych štátov.“ Medzi členské štáty OBSE patrí aj Slovensko a Česká republika. ODIHR sídli vo Varšave.

ODIHR má vrámci Oddelenia tolerancie a nediskriminácie i špeciálneho poradcu pre boj s rasizmom a xenofóbiou so zameraním na prejavy intolerancie voči muslimom.

Foto: ISLAMONLINE.sk

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply