Útoky v Sýrii zanechávajú jazvy na celý život. Moderné technológie dokážu niektoré z nich zmierniť

0

Pri útokoch v Sýrii prišla Tasneem o ruku. Po roku pre ňu lekári vyrobili náhradu.

Sýrske dievča malo len desať rokov, keď počas hry na balkóne dopadla na ich dom letecká strela. Pri nálete našťastie nikto z jej rodiny neprišiel o život, útok však stál Tasneem všetky prsty ľavej ruky. Rodina ušla pred hrôzami vojny do susedného Libanonu.

rozhovore pre televíziu al-Džazíra dievča prezradilo, že hoci je ľaváčka, bola rozhodnutá naučiť sa vykonávať čo najviac každodenných činnosti zdravou, pravou rukou. Pozorovala ľudí vo svojom okolí, ako používajú pravú ruku, postupne si zvykla ňou brať predmety a písať.

Nová ruka pre Tasneem

Tasneem absolvovala lekársku prehliadku a pracovník Centra pre pomoc palestínskym deťom (PCRF), doktor Vincent Joseph Chakhtoura, pre ňu zaobstaral protetickú náhradu za stratenú ľavú ruku.

Ešte istý čas potrvá, kým sa dievča pod dohľadom lekárov naučí náhradu naplno používať, ale už teraz sa Tasneem teší, že si bude môcť pripraviť jedlo, alebo sa očesať, ako predtým.

Malá Sýrčanka je prvým dieťaťom, pre ktoré PCRF zabezpečila tento druh protézy. V prípade úspechu tak bude môcť moderná technológia zahojiť aspoň niektoré rany spôsobené vojenským konfliktom.

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply