Somálskej utečenkyni, ktorú v Bratislave opakovane napadli, bolo práve udelené ocenenie Biela vrana

0

Svojou otvorenosťou pomohla ukázať, kam až vedie šírenie nenávisti v spoločnosti.

Somálskej azylantke Khadre Abdile, ktorá bola na Slovensku opakovane napadnutá pre svoje vierovyznanie a farbu pleti, bolo dnes udelené prestížne ocenenie Biela vrana. Ocenenie dostala spolu s ňou aj pracovníčka organizácie pre pomoc utečencom Katolíckej charity Emília Trepáčová.

Pani Abdila prišla na Slovensko sama s novonarodeným synom. Je tmavšej pleti a ako praktizujúca muslimka nosí na verejnosti šatku. V protiimigrantskej atmosfére, ktorá na Slovensku posledné dva roky panuje, musela čeliť opakovaným fyzickým a verbálnym útokom, často pred očami svojho syna.

Napriek tomu sa nenechala zastrašiť, viaceré z útokov nahlásila na polícii a svoj príbeh zverila i médiám. Za útoky, ktoré boli voči nej spáchané, nežiadala žiadne odškodnenie. Chcela však na ne upozorniť, aby podobné činy nezostali prehliadané. Jej otvorenosť pomohla ukázať, že rozdúchavanie nenávisti v spoločnosti nezostáva len pri prázdnych rečiach, ale vedie ku konkrétnym násilným činom.

Pani Trepáčová dostala ocenenie za to, že pri jednom z útokov sa postavila na jej obranu, za čo si od útočníka vyslúžila dve facky.

Vzácni ľudia

Ocenenie Biela vrana predstavuje vyjadrenie vďaky a podpory vzácnym ľuďom v našej spoločnosti. Od roku 2008 ju udeľujú Aliancia Fair-play a VIA IURIS.

Biela vrana je ocenením spoločensky prínosných a odvážnych činov. Je udeľovaná ľuďom, ktorí sa postavili na obranu pravdy a spravodlivosti, či ktorí preukázali občiansku odvahu. Tí sa totiž neraz za svoje konanie nedočkali žiadnej vďaky a často naopak museli čeliť posmechu a vyhrážkam.

Bielu vranu dostalo doposiaľ 25 laureátov. Je medzi nimi napríklad novinár a fotograf Andrej Bán, či kňaz Anton Srholec.

Biela vrana
Úvodnú reč na udeľovaní ocenení Biela vrana mal prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska

Prezident Kiska: Želám si, aby ocenenie nebolo potrebné

Tohtoročné ocenenia boli udelené 17. novembra na podujatí Večer bielych vrán 2016 v Mestskom Divadle P. O. Hviezdoslava za účasti viacerých osobností spoločenského a politického života.

Úvodnú reč mal prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska. „Chcem sa poďakovať tým, ktorí dnes ocenenie dostanú, za to, že robia našu krajinu lepšou a že sa dokázali postaviť a povedať svoj názor,“ povedal na úvod prezident.

Vyslovil tiež želanie, aby jedného dňa nebolo viac toto ocenenie potrebné, ale aby vďaka ľuďom upozorňujúcim na nedostatky v našej spoločnosti bola prirodzenou reakciou, pretože robiť chyby je normálne a dôležité je to, ako sa s nimi dokážeme vyrovnať.

Medzi ďalšími ocenenými je bloger monitorujúci aktivity slovenských neonacistov Ján Benčík a učiteľka základnej školy, ktorej žiakmi je momentálne 66 výhradne rómskych detí, Monika Podolinská.

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply