V boji proti extrémizmu je potrebné i zmeniť obraz islámu v slovenskej spoločnosti.

Prvý októbrový pondelok sa v Univerzitnej knižnici UK v Bratislave konal už desiaty ročník Slovenského bezpečnostného fóra (SBF).

Jubilejného ročníka sa zúčastnila viac než stovka profesionálov z rôznych sfér slovenského politického a verejného života, ktorí sa venovali nasledovným témam: NATO po Varšavskom samite, príprava novej Bezpečnostnej a Obrannej stratégie Slovenskej republiky a fenoménom extrémizmu, radikalizmu, kybernetickej bezpečnosti a šíreniu dezinformácií.

Z pohľadu posledne menovanej oblasti a v kontexte súčasného postavenia menšín na Slovensku, stojí za zmienku niekoľko podstatných formulácií, ktoré sa dostali do odporúčaní zo Slovenského bezpečnostného fóra.

 

Mierové posolstvo islámu

V jednom z odporúčaní fóra sa uvádza, že v boji proti extrémizmu môže výrazne pomôcť i „spolupráca s náboženskými, duchovnými a občianskymi organizáciami s cieľom šíriť posolstvo o mierovej povahe islámu a proaktívna podpora domácich iniciatív na podporu medzináboženského a medzikultúrneho dialógu.“

SBF 2016 bolo vôbec prvým odborným podujatím bezpečnostného charakteru na Slovensku, na ktorom bola vyzdvihnutá dôležitosť poznania podstaty islámu a pozitívny význam dialógu medzi muslimskou komunitou na Slovensku a štátnym a mimovládnym sektorom.

 

Boj proti extrémizmu

V boji s extrémizmom by sa mala vláda primárne zameriavať na „razantné zastavenie plazivého prijímania netolerantných a radikálnych postojov vo verejnej diskusii.“

Zároveň s tým musí štát priorizovať boj s extrémizmom, legislatívne posilniť sankcie za prejavy extrémizmu, no pripraviť aj adekvátne preventívne programy, najmä v rámci voľného času mládeže.

V neposlednom rade v boji s extrémizmom pomôže aj lepšia „cybervzdelanosť“ mladých ľudí, na ktorých je cielená nie len šikana, ale aj internetom šíriaca sa propaganda.

 

Zlepšiť školské osnovy

Fórum zdôraznilo tiež akútnu potrebu „odpolitizovania témy migrácie cez odbornú diskusiu o jej bezpečnostných, ale aj hodnotových, kultúrnych a ekonomických aspektoch.“

V tomto smere fórum odporúča zlepšiť školské osnovy väčším dôrazom na výchovu k chápaniu princípov ľudských práv, citlivejšej výučbe dejín, výučbou mediálnej gramotnosti (schopnosti odhaliť dezinformácie) a v neposlednom rade i prispieť k rozvoju praktickej inteligencie a kritického myslenia.

Čo je Slovenské bezpečnostné fórum

Prestížna bezpečnostno-politická konferencia Slovenské bezpečnostné fórum sa už desať rokov koná pod patronátom Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a v overenej spolupráci Univerzitnej knižnice UK a Euroatlantického centra (EAC).

EAC je nezávislá analytická mimovládna organizácia združujúca študentov a absolventov medzinárodných vzťahov a bezpečnostných štúdií, ktorá vznikla už v roku 1999 a sídli na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov v Banskej Bystrici.

Slovenského bezpečnostného fóra sa pravidelne zúčastňujú desiatky odborníkov v oblasti zahraničnej politiky, bezpečnostnej politiky a strategických štúdií a taktiež zástupcovia slovenských ministerstiev, armády a diplomatických zastúpení v Slovenskej republike.

Zdroj: Slovenské bezpečnostné fórum, sbf.eac.sk

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply