Novela zákona môže pomôcť lepšie bojovať proti nenávistným prejavom na internete i mimo neho

0

Novelu schválil Ústavnoprávny výbor. Parlament o nej bude rokovať tento mesiac.

„Slovensko by si malo vedieť účinnejšie poradiť s extrémizmom a rasizmom,“ uvádza sa v správe denníka SME, ktorý informoval o úspešnom prerokovaní novely zákona v Ústavnoprávnom výbore Národnej rady.

Za novelu, ktorú do parlamentu predložila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), hlasovali všetci členovia výboru okrem zástupcu strany Kotleba-ĽSNS Rastislava Schlosára, ktorý ju podľa denníka SME považuje za z časti protiústavnú.

Od novely, ktorú bude prerokovávať parlament na najbližšej októbrovej schôdzi, ministerka očakáva účinnejší boj proti prejavom extrémizmu v spoločnosti.

Prísnejšie tresty

Podľa Žitňanskej je súčasná legislatíva nedostatočná a tresty, ale i postup vyšetrovateľov málo odstrašujúce, čo sa prejavuje na náraste týchto prejavov najmä na internete. „Vyšetrovatelia podľa šéfky rezortu často klasifikujú takéto prípady ako priestupky, lebo nepreukážu páchateľov úmysel, alebo poukazujú na údajnú nepatrnú nebezpečnosť konania.“

Účelom novely je spresniť klasifikáciu trestného činu rasizmu, definíciu extrémistického materiálu a podiel na zakladaní hnutí potláčajúcich základné práva a slobody. Návrh novely taktiež zavádza skutkovú podstatu trestného činu apartheidu.

Slovenské ministerstvá sa spojili, aby odsúdili nenávistné a protimuslimské prejavy na internete
Nenávistné komentáre, ktoré Islamská nadácia prezentovala Výboru pre predchádzanie a elimináciu rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatných foriem intolerancie. Foto: archív INS

Ministerka poukázala i na potrebu zvýšiť počet znaleckých inštitúcií, ktoré by v budúcnosti efektívnejšie bojovali proti extrémizmu.

K rovnakému záveru dospel pred niekoľkými mesiacmi i Výbor pre predchádzanie a elimináciu rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatných foriem intolerancie. Výbor vtedy oznámil, že zriaďuje osobitnú pracovnú skupinu, ktorej cieľom bude „zaoberať nenávistnými prejavmi v online priestore“.

Titulná foto: Michaela, Flickr, CC

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply