Dankov nápad sťažiť registráciu cirkví kritizuje komentátor i analytik. Ministerstvu sa zdá zbytočný

0

Predseda SNS chce zákonom zabrániť muslimom registrovať svoju vieru.

Po tom, ako sme upozornili na pravý dôvod, prečo chce predseda SNS Andrej Danko sprísniť zákon o registrácií nových cirkví, sa témy chopili i ďalšie slovenské médiá.

„Márne by sme v Európe hľadali druhého predsedu parlamentu, ktorý priznáva, že chce muslimom uprieť právo na registráciu cirkvi,“ píše Peter Tkačenko na portáli Hospodárskych novín.

Novelu vníma ako zbytočnú dokonca i cirkevný analytik Imrich Gazda. Jeho slová cituje denník Pravda. „Už súčasné nastavenie, tých 20-tisíc, zabraňuje vznikaniu nových štátom uznaných cirkví a náboženských spoločnosti. Nastavenie na Slovensku je jedno z najprísnejších, aké poznám,“ hovorí analytik.

Denník pripomína, že v Českej republike stačí na uznanie cirkvi 300 podpisov.

Zbytočný návrh

Podľa portálu Aktuality.sk sa zákon zdá byť zbytočný dokonca i Ministerstvu kultúry, pod ktoré registrácia cirkví spadá. Portál cituje jeho hovorcu, podľa ktorého ministerstvo „necíti potrebu sprísňovať už aj tak pomerne prísny zákon o slobode náboženskej viery.“

Danko plánuje spolu s ďalšími poslancami predložiť návrh na sprísnenie zákona na registráciu náboženských obcí. Sprísnenie by spočívalo vo zvýšení podpisov členov potrebných na registráciu náboženskej obce z 20-tisíc na 50-tisíc.

Navrhovatelia tvrdia, že by sa tým zabránilo špekulantom, v roku 2015 však Danko na tlačkovke strany SNS prehlásil, že „dnes sa pomaly islamská skupina, vyznávači islámu na Slovensku, blížia k počtu 20-tisíc, napriek tomu, že ich oficiálne vystupuje len 5-tisíc. Myslím si, že je treba zdvihnúť toto kvórum tak, aby tu takéto riziko nenastalo.“

Burky zrazu nie

Danko na tlačovke pred voľbami vymenoval tri opatrenia, ktoré by chcel v prípade úspechu vo voľbách presadiť.

Okrem sprísnenia registrácie náboženských obcí by to mal byť ešte zákaz mešít a minaretov a tiež zákaz buriek. Zdá sa však, že prinajmenšom na poslednom bode sa nezhodne ani len s vedením vlastnej strany.

Podpredseda SNS Anton Hrnko na otázku Aktualít.sk, či teda budú chcieť zakázať aj tie, odpovedal so smiechom. „Zatiaľ tento problém na Slovensku nie je a ak bude, budeme ho riešiť. Nie je zvykom sa báť dopredu.“

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply