Keď ešte Danko nebol vo vláde, prezradil pravý dôvod, prečo chce SNS sprísniť registráciu cirkví

0

Predseda SNS kedysi tvrdil, že ak raz bude vo vláde, zabráni muslimom registrovať svoju vieru.

Slovenská národná strana (SNS) tvrdí, že zákon na registráciu náboženských obcí chce sprísniť, aby sa zabránilo registrácii špekulatívnych cirkví. Slovu islám sa vyhýba, Jej predseda Andrej Danko však ešte pred rokom tvrdil, že novelou chce zabrániť registrácii islámu.

SNS plánuje počas nachádzajúceho rokovania Národnej rady predložiť návrh na zvýšenie členov potrebných na registráciu náboženskej obce z 20-tisíc na 50-tisíc. Strana v dôvodovej správe uvádza, že cieľom novely je „eliminovať špekulatívne registrácie údajných cirkví a náboženských spoločností s hlavným cieľom registrácie – získania finančných príspevkov od štátu.“

Zabudnutá tlačovka

Andrej Danko oznámil zámer zvýšiť počet členov potrebných na registráciu náboženskej obce z 20 na 50-tisíc už začiatkom roku 2015, avšak z celkom iného dôvodu. 12. januára zvolal tlačovú besedu SNS na tému „Nebezpečenstvo islamizácie v Európe“.

Na besede predostrel tri návrhy, ktorými chcel zabrániť údajnej hrozbe islamizácie Slovenska. Danko navrhol prijať zákaz nosenia buriek, zákaz výstavby mešít a minaretov a sprísnenie zákona o registrácii náboženských obcí.

„Viete dobre, že na registrovanie cirkvi je dnes potreba 20-tisíc podpisov. My navrhujeme, aby pri novom znení zákona bolo požadovaných 50-tisíc podpisov na registrovanú cirkev a aby len táto cirkev mohla mať postavený chrám. Tým dosiahneme aj obmedzenie stavebného konania,“ prehlásil pred viac ako rokom a pol Danko.

Vymyslené údaje

Nie len, že predseda SNS pred zvolením do parlamentu verejne hlásal obmedzenie práv skupiny obyvateľov z dôvodu ich náboženského vyznania, ale na podporenie svojich postojov dokonca použil i zrejme úplne vymyslené údaje.

„Dnes sa pomaly islamská skupina, vyznávači islámu na Slovensku, blížia k počtu 20-tisíc, napriek tomu, že ich oficiálne vystupuje len 5-tisíc. Myslím si, že je treba zdvihnúť toto kvórum tak, aby tu takéto riziko nenastalo,“ uviedol.

Portál ISLAMONLINE.sk si nie je vedomý jedinej štúdie, ktorej odhad počtu muslimov na Slovensku by sa čo i len rádovo približoval k číslu 20-tisíc. Naopak, dokonca i počet 5-tisíc, ktorý uvádza Islamská nadácia na Slovensku a niektoré odborné publikácie, zahŕňa i muslimov, ktorí majú na Slovensku prechodný pobyt či doplnkovú ochranu.

Zákon o registrácii náboženských obcí vyžaduje, aby boli členovia občanmi Slovenska s trvalým pobytom na jeho území. Takýchto muslimov je na Slovensku podľa posledného sčítania obyvateľstva len o čosi viac ako tisíc. Tento údaj je verejne dostupný a Andrej Danko si ho mohol kedykoľvek vyhľadať.

Islamizácia začína kebabom

Predseda SNS na besede zaujal i celkom jasný osobný postoj k islámu a jeho vyznávačom. „Dnes je Slovensko jediný štát, ktorý nemá mešitu a my musíme urobiť všetko preto, aby tu ani v budúcnosti mešita nestála,“ povedal.

Návrh zákazu nosenia burky obhajoval slovami: „Neviem si predstaviť, že v budúcnosti budeme stretávať v takom počte, ako je tomu v Rakúsku, v Nemecku, ženy zahalené od hlavy k pätám.“ Následne dodal svoju, dnes už slávnu predpoveď: „Pamätajte si dobre, tak ako to povedali vo Francúzsku, islamizácia začína kebabom a v Bratislave už beží.“

Útoky na islám dnešnému predsedovi Národnej rady neboli cudzie ani predtým. Danko ešte ako podpredseda SNS v roku 2011 navrhol prijať zákaz výstavby minaretov na Slovensku, a to i napriek tomu, že u nás neexistuje jediné oficiálne islamské centrum, či mešita. Islamská nadácia na Slovensku vtedy reagovala prehlásením.

V januári 2012 Danko prijal na Slovensku viceprezidenta rakúskej krajnepravicovej strany FPÖ Johanna Gudenusa a o dva roky, už ako predseda SNS, v diskusnej relácii RTVS prehlásil, že „mešita nemá miesto v Bratislave.“ To isté zopakoval o niekoľko mesiacov neskôr v rozhovore pre TASR.

V televíznej diskusii na stanici TA3 sa pre zmenu nechal počuť, že si „nevie predstaviť, že muslimský zamestnanec by sa modlil počas pracovnej doby.“

 

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply