Skupina mladíkov v Londýne zavraždila imigranta. Poliaka Arkadiusza Jozwika

0

Skupina vraj nepatrila k žiadnemu hnutiu. Strhla ich protiimigrantská histéria.

„Skupina mladých ľudí, v ktorej boli podľa polície aj dievčatá, napadla v poslednú augustovú sobotu v Londýne dvoch Poliakov. Jeden z nich, Arkadiusz Jozwik, po brutálnom útoku zomrel,“ zhŕňa podstatné fakty otrasného činu, ktorý sa na konci augusta odohral v Británii, v úvode svojho článku pre .týždeň český esejista a sociológ Jan Jandourek.

Skupina si Arkadiusza, prezývaného Arek, všimla, pretože hovoril po poľsky. Navzdory faktu, že útoky na cudzincov – najmä muslimov a prisťahovalcov s inou farbou pleti – nie sú v Británii ničím novým, tento prípad zaujal primárne dvomi špecifikami.

Na útoku a zabití podieľali mladíci (obvinení sú chlapci aj dievčatá fakticky ešte v detskom veku), ktorí nepatria k žiadnej organizovanej skupine pravicových extrémistov. Okolnosti nasvedčujú tomu, že išlo o bežných tínedžerov, ktorí len podľahli všeobecnej hystérii voči migrantom, ktorú vyvolala kampaň pred Brexitom.

Druhým špecifikom je, že obeťami sa útoku stali občania Európskej únie – východoeurópania. „Nálada proti cudzincom sa ešte zhoršila po referende o vystúpení krajiny z Európskej únie. Aby bolo jasné, tými cudzincami nie sú imigranti z islamských krajín, nevôľa sa zdvihla proti ľuďom z východnej a strednej Európy. Tí, ktorí jasajú nad brexitom, by si to mali uvedomiť,“ varuje vo svojom článku Jandourek.

„Žneme úrodu rétoriky hanobenia migrantov zo strednej a východnej Európy, ktorá bola vytvorená, a dopúšťajú sa jej niektorí z tých ľudí, ktorí stáli na strane odchodu,“ cituje slová poľského sociológa Rocha Dunin-Wascowicza, ktorý pôsobí na prestížnej univerzite London School of Economics.

Zdroj: BBC Newsnight, YouTube

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply