Poslanec, ktorý predložil novelu brániacu muslimom sa registrovať, chce predložiť nový sporný zákon

0

Islamská nadácia vydala k novému návrhu zákona oficiálne stanovisko.

Poslanec Národnej rady za stranu Smer-SD Ján Podmanický sa chystá v parlamente predložiť návrh zákona sťažujúci náboženským skupinám výstavbu svätostánkov.

Poslanec, ktorý sa proti islámu vymedzil už v minulosti, prehlásil, že dôvodom zákona je eliminovanie možného bezpečnostného rizika.

Výstavbu by muselo po novom schváliť napríklad Ministerstvo kultúry, a tiež Slovenská informačná služba (SIS). Sťažiť by sa mal i už tak zložitý proces registrácie nových náboženských obcí.

Bol to pritom práve poslanec Podmanický s kolegyňou Ľudmilou Muškovou (ĽS-HZDS), ktorí v roku 2007 dikriminačnú novelu zákona o registrácii cirkví a náboženských spoločností predložili.

Nižšie uvádzame stanovisko Islamskej nadácie. Časť z neho publikoval i denník Nový čas, ktorý informáciu o pripravovanom návrhu priniesol ako prvý.

Stanovisko Islamskej nadácie na Slovensku

Úsilie poslanca Podmanického je veľmi zvláštne. Namiesto toho, aby predložil nejaký užitočný zákon napríklad na boj proti korupcii či zneužívaniu štátnej moci, na pomoc mladým rodinám, alebo čokoľvek, čo by ľuďom na Slovensku reálne pomohlo, využíva svoj mandát len na to, aby sa predvádzal. Vzhľadom na to, že zamestnanec u nás na daniach štátu odovzdá viac, ako polovicu mzdy, čakali by sme za tie peniaze od poslanca Národnej rady oveľa zmysluplnejšie aktivity.

Už súčasný zákon ošetrujúci výstavbu náboženských stavieb je prísny až až a žiadny podobný problém, o akom hovorí pán Podmanický, sa u nás nikdy ani v náznaku nevyskytol. Takže jediné, čo sa reálne môže predložením takéhoto kontroverzného zákona dosiahnuť, je len ďalšie pretriasanie Slovenska v zahraničnej tlači a definitívne pochovanie šancí Miroslava Lajčáka na post šéfa OSN.

Islamské centrum či mešitu má pritom každý jeden štát Európskej únie okrem Slovenska. Dokonca už aj Grécko a Slovinsko ich stavajú a so žiadnym rizikom to nikto nespája. Nenávisť sa môže hlásať kdekoľvek – v mešite, v kostole a aj v parlamente. Ak by mal pán poslanec skutočne na srdci bezpečnosť slovenských občanov, určite by sa našiel oveľa efektívnejší spôsob, ako ju zvýšiť.

Na Slovensku dnes žije približne päť tisíc muslimov. Islamská nadácia vybudovanie mešity zatiaľ ani nezvažovala, pokúšali sme sa však o výstavbu islamského kultúrneho centra, ktoré by poskytovalo služby nie len pre muslimov, ale aj pre verejnosť. Zamýšľaná bola napríklad verejná knižnica s náučnou literatúrou či študovňa. Ani takáto stavba nám však nebola povolená.

V Bratislave, 30. augusta 2016
Islamská nadácia na Slovensku

 

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply