Hovorí sa i o možnej náhrade nemajetkovej ujmy.

Kontrola Slovenskej obchodnej komory (SOI) po vykonaní inšpekcie v hoteli Stella Apartments pod bratislavským hradom potvrdila, že ubytovacie zariadenie sa dopustilo diskriminácie, informuje denník Pravda.

Minulý týždeň sa na sociálnych sieťach rozšírila správa o tom, že hotel odmietol ubytovať tureckých študentov s odôvodnením, že neubytováva ľudí z Turecka a arabských krajín. Voči incidentu sa ohradilo i Turecké veľvyslanectvo na Slovensku.

Študenti sa pokúšali ubytovať cez službu Booking.com, kde mal hotel svoj profil. Noví záujemci však už ubytovanie v Stella Apartments týmto spôsobom nezískajú. Po medzializovaní diskriminačného postupu hotela jeho profil zo služby zmizol.

Ľubomír Opálka zo SOI pre denník Pravda uviedol, že hotel patrí manželskému páru, ktorý nehovorí po anglicky a so študentami komunikoval pomocou internetového prekladača. Dodal tiež, že majiteľov incident mrzí.

Študentom sa ospravedlnia

Vzhľadom na obvinenia z diskriminácie sa spolu s predstaviteľmi SOI kontroly zúčastnili i zástupcovia Slovenského národného strediska pre ľudské práva. Tí s vedením hotela hovorili i o možnom odškodnení pre študentov.

„Úvodný osobný kontakt ukázal, že je vôľa komunikovať a majú záujem dohodnúť sa na satisfakcii. Žiadosť o ňu spíše naše stredisko. Medzitým odkomunikujeme s tureckými študentmi, aký druh satisfakcie je pre nich prijateľný a ten sa budeme snažiť dosiahnuť,“ cituje denník Pravda výkonného riaditeľa strediska Mariána Mesároša.

Len krátko predtým pritom na pokusy o komunikáciu zo strany novinárov personál hotela reagoval podráždene. „Vy by ste si takých ľudí pustili domov?“ povedal majiteľ redaktorom portálu Aktuality.sk, keď sa na incident pýtali.

Manželský pár už podľa Mesároša súhlasil s tým, že sa študentom ospravedlní. Stredisko má v pláne spojiť sa so študentami a hovoriť s nimi o možnej náhrade nemajetkovej ujmy.

Ďalšie nedostatky

Kontrola, ktorú na seba hotel svojim neuváženým konaním privolal, však odhalila i ďalšie pochybenia. Zariadenie napríklad nemalo vydané stanovisko hygienika o súhlase s prevádzkou a ukázali sa i iné nedostatky.

„Ubytovacie zariadenie nebolo označené v súlade so zákonom, chýbalo obchodné meno, meno a priezvisko osoby zodpovednej za činnosť prevádzkarne, kategória a trieda ubytovacieho zariadenia,“ povedal Opálka.

SOI kvôli tomu podľa Opálku začne so zariadením „správne konanie za účelom uloženia sankcie.“ Dodal, že hotelu hrozí pokuta do výšky 66 400 eur.

 

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply