Štúdia: Osamelí vlci krajnej pravice majú na svedomí viac životov než muslimskí teroristi

2

Pravicoví extrémisti predstavujú nezanedbateľnú hrozbu, uvádza nový výskum.

Pravicoví extrémisti zabili v Európe viac ľudí, než tzv. osamelí vlci z radov islamských teroristov. Informoval o tom londýnsky The Royal United Services Institute (RUSI), ktorý sa zaoberal výskumom „osamelých vlkov“ v kontexte aktuálnych teroristických útokov.

Správa, ktorú o ktorej informoval britský denník The Guardian, porovnáva prípady obetí útokov tzv. osamelých vlkov, ktorí sa hlásili k pravicovému, resp. islamskému extrémizmu, a ktoré boli realizované v rozmedzí rokov 2000 až 2014.

Výsledky výskumu poukazujú na to, že teroristické útoky pravicových extrémistov mali na svedomí 94 mŕtvych a 260 zranených a teroristické útoky, ktorých sa dopustili „osamelí vlci“ hlásiaci sa k islamskému radikalizmu, mali za následok 16 mŕtvych a 65 zranených.

Rovnaký nepomer je aj v množstve útokov a počte zasiahnutých krajín. V štúdii sa uvádza, že „pravicoví extrémisti predstavujú nezanedbateľnú hrozbu z pozície osamelých útočníkov a tak nesmú byť prehliadaní.“

„Média a následne verejnosť sa z veľkej časti zameriavajú na násilie páchané islamskými extrémistami,“ uvádza správa, v ktorej sa tiež píše, že z hľadiska neočakávaných útokov osamelých teroristov hrozí väčšie nebezpečenstvo práve od pravicových extrémistov.

Titulná foto: Wikimedia Commons

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.