Lajčák v zahraničí vysvetľoval protimuslimské výroky premiéra Fica. Slovákov označil za vystrašených

1

Obhajoval integráciu migrantov, teraz vysvetľuje protimuslimské výroky kontextom.

Zdá sa, že kampaň slovenského ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka na post generálneho tajomníka OSN nie je práve najkonzistentnejšia.

Šéf Slovenskej diplomacie bol len pred niekoľkými mesiacmi súčasťou predvolebnej kampane strany Smer-SD „Chránime Slovensko“ odmietajúcej pomoc viac, než len niekoľkým utečencom na území Slovenska.

Slovakian Foreign Minister Miroslav Lajcak on Conflict ZoneIs Slovakia discriminating on the grounds of religion? Foreign Minister Miroslav Lajčák says no. But his Prime Minister doesn’t want any Muslim refugees in his country.

You can find the full interview and more info here: http://dw.com/p/1JSiE

Posted by DW – Conflict Zone on 21. júl 2016

Krátko po ohlásení svojej kandidatúry na post šéfa OSN však nastal zvrat, keď pred zástupcami členských štátov prehlásil, že je potrebné „urobiť všetko pre integráciu migrantov a využiť ich ekonomický potenciál.“

Teraz sa zdá, že minister Lajčák otočil opäť. V rozhovore pre prestížnu nemeckú stanicu Deutsche Welle vysvetľoval výroky premiéra Róberta Fica na adresu utečencov a muslimov, ktoré sa stretli s vlnou kritiky doma i v zahraničí.

Slováci sa ich boja

Lajčák v rozhovore s Timom Sebastianom argumentoval najmä kontextom premiérových výrokov. Moderátor ministrovi pripomenul premiérov výrok o tom, že nedopustí vznik ucelenej muslimskej komunity na Slovensku. „Musíte to vnímať v kontexte volebnej kampane,“ reagoval šéf diplomacie.

Týmto kontextom je podľa Lajčáka najmä povaha ľudí na Slovensku. V rozhovore pre zahraničnú stanicu naznačil, že Slováci nemajú dosť odvahy a ľudí z iných krajín sa boja. „Ľudia sa cítili pod tlakom od európskych inštitúcií, ktoré ich nútili do niečoho, čo bolo nové a ľudia reagujú strachom,“ povedal.

Deutsche Welle rozhovor neskôr zverejnila pod nadpisom: „Slovenský minister Miroslav Lajčák: ‚Naši ľudia neboli vystavení muslimom a boja sa‘ “.

Nežil tu, tak nech nehovorí

Minister bol konfrontovaný i s ďalšími výrokmi premiéra, ako napríklad, že islám na Slovensku nemá miesto. „Ak toto nie je diskriminácia na základe náboženstva? Tak čo to potom je,“ opýtal sa Sebastian.

„Choďte sa opýtať môjho premiéra, čo tým chcel povedať,“ odpovedal defenzívne minister odmietajúc odsúdiť výroky premiéra, ktorého vláda kandidatúru Lajčáka na post v OSN schválila.

Keď redaktor pritlačil ešte viac, Lajčák mu už iba odporučil, aby o tom radšej nehovoril: „Ako dlho ste žili na Slovensku? Nemôžete hovoriť o tom, čo nepoznáte.“

Denník N vydal slovenský preklad časti rozhovoru týkajúcej sa migrácie a výrokov premiéra Fica. Celý rozhovor v angličtine si môžete pozrieť tu:

Zdroj: Deutsche Welle

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Jeden komentár

Leave A Reply