Slovenská ombudsmanka sa stretla s predsedom Islamskej nadácie na Slovensku

0

Verejná ochrankyňa práv sa zaujímala o situáciu muslimov na Slovensku.

Predseda islamskej nadácie Mohamad Safwan Hasna absolvoval dnes oficiálnu návštevu u verejnej ochrankyne práv (ombudsmanky) JUDr. Jany Dubovcovej.

Predseda INS ocenil jej prácu v oblasti ochrany práv menšín na Slovensku a hovoril s ňou o situácii muslimov u nás. Ombudsmanka sa zaujímala o muslimskú komunitu na Slovensku a situáciu v nej v posledných mesiacoch.

Hasna jej vysvetlil ťažkosti, ktoré slovenským muslimom spôsobuje protimuslimská nálada v spoločnosti stupňovaná opakovanými vyjadreniami niektorých politických predstaviteľov. Práve takéto vyjadrenia totiž môžu výrazne ovplyvniť postoj nemalej časti obyvateľstva.

Jedným z cieľov stretnutia bolo hľadanie možností, ako postoj verejnosti k muslimskej komunite zlepšiť. Obaja sa však zhodli na tom, že si to bude vyžadovať dlhodobé úsilie, do ktorého budú musieť byť zapojení aktéri z rôznych oblastí spoločenského života.

Kto je JUDr. Dubovcová

JUDr. Jana Dubovcová zastáva post verejnej ochrankyne práv od roku 2012. Predtým pôsobila ako sudkyňa, predsedníčka senátu a predsedníčka okresného súdu.

JUDr. Dubovcová na poste ombudsmanky vystúpila proti neprimeranému zásahu policajtov v utečeneckom tábore v Medveďove. Podmienky v tábore podľa jej slov „pripomínajú väzenie“.

Opakovane sa zasadzovala za práva rómskej menšiny a vyjadrovala podporu pomoci utečencom. Viackrát kritizovala postup polície a je dlhodobo poukazuje na potrebu zriadenia nezávislého orgánu, ktorý by prešetroval kontroverzné postupy polície.

Za svoje úsilie obdržala Medzinárodnú cenu Svetovej banky Jill Gill´s Memorial, najvyššie ocenenie Transparency International za anketu o korupcii na súde, ocenenie Biela vrana Aliancie Fair-play a VIA IURIS a pred dvoma jej veľvyslanec USA na Slovensku udelil cenu Human Rights Defender.

Titulná foto: ISLAMONLINE.sk

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Nekomentované

  1. My si platime taku ludru!!
    Dá sa ombudsmanka odvolať?   4 roky stačili Slovenská ombudsmanka!!! Vy nehájite záujmi občanov, ale záujmi USA, islamizáciu Slovenska!!!…Keď vám napíše nejaký občan že má problém tak vy mu odpoviete na to že nemáte kompetencie na jeho problém!!! ale na propagáciu usa záujmov, nelegálnu migráciu a islamizáciu Slovenska to už máte?!!!

Leave A Reply