Arabčina bude od budúceho roku po prvýkrát v histórii na štátnych školách jedným z voliteľných cudzích jazykov.

Od roku 2017 si bude na francúzskych školách možné zvoliť arabčinu, ako jeden z cudzích jazykov. Prvýkrát v histórii francúzskeho školstva sa tak nielen občanom arabského pôvodu vytvorí priestor pre získanie vedomostí jedného z najrozšírenejších svetových jazykov.

„Je to veľmi pozitívny krok a odráža ochotu oficiálnych inštitúcii vo Francúzsku pozdvihnúť výučbu arabčiny, ktorá bola roky zanedbávaná,“ uviedol Dr. Bašír al-Ubajd, riaditeľ Európskeho centra pre výučbu arabského jazyka.

Francúzska ministerka školstva Najat Vallaud-Belkasem, ktorá sama má marocký-berberský pôvod, uviedla, že arabčinu budú vyučovať lektori z Alžírska, Tuniska či Maroka pripravení v špeciálnom vládnom programe.

Najväčší záujem o výučbu prejavili deti severoafrických prisťahovaleckých komunít. Francúzi severoafrického pôvodu iniciatívu vnímajú ako ústretový krok a šancu zbaviť sa stigmy ľudí na okraji spoločnosti.

Naproti tomu pravica na čele s republikánmi v tejto snahe vidí skôr posilnenie uzavretosti a segregácie. Téme sa venuje arabská verzia spravodajského portálu Huffington Post.

 

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply