Scenár k filmu o islamskom básnikovi pripravuje autor filmu Gladiátor.

David Franzoni, autor scenára oskarového filmu Gladiátor pripravuje scenár filmu o významnom islamskom básnikovi z 13. storočia Džalal ad-Dínovi Rúmím. O filme a jeho prínose pri búraní stereotypov o isláme píše britský denník The Guardian.

„Je ako Shakespeare,“ povedal o ňom Franzoni. „Je to postava s obrovským talentom a mravným odkazom pre jeho spoločnosť a jeho ľudí a samozrejme takto rezonuje až dodnes. Takíto ľudia vždy stoja za spracovanie.“

Chce DiCapria

Rúmí je najznámejším a najpredávanejším muslimským básnikom v USA. Úspech filmu by mal zaručiť aj Leonardo DiCaprio, Franzoni by totiž chcel, aby osobu slávneho básnika stvárnil práve on.

Producenti by s natáčaním filmu chceli začať už na budúci rok. V rámci prípravy sa v Istanbule stretli s odborníkmi na Rúmího a navštívili i jeho mauzóleum v Konyi.

„Existuje množstvo dôvodov, prečo má vzniknúť tento film a práve teraz,“ konštatoval Fanzoni a producent filmu S. J. Brown. „Myslím si, že je to príbeh, ktorý by mal prehovoriť; a práve Rúmí, ktorý je populárny v Spojených štátoch mu dáva tvár a príbeh,“ dodal Fanzoni.

 

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply