Opäť sa podľa neho vynárajú nenávistné tendencie známe zo slovenskej minulosti.

„Keď niekto má fašistické symboly alebo facebookové príspevky majú jasne rasistický fašistický náznak, ako je možné že sme nezakročili, že nekonáme?“ pýtal sa dnes rečnícky prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska v mimoriadnej relácii RTVS O päť minúť dvanásť k výročiu konca Druhej svetovej vojny.

Narážal predovšetkým na nenávistné stránky a facebookové skupiny na Slovensku, vrátane protimuslimských. „Ak necháme desiatky webových stránok, ak necháme stovky facebookových profilov na nás šíriť oheň nenávisti voči niektorým ľuďom, voči skupinám ľudí, voči náboženstvám, antisemitské, protimuslimské… potom máme skutočne problém,“ povedal v relácii prezident.

Väčšia časť relácie sa venovala spomienkam na hrôzy Druhej svetovej vojny, na ktorých sa žiaľ podieľalo i Slovensko. „Mali by sme si práve pripomínať, že jednou z príčin vzniku tejto obrovskej tragédie bol nárast extrémizmu, nárast nenávisti voči skupinám ľudí, voči národom, voči národnostiam,“ povedal prezident Kiska.

Opakovane však upozornil, že tieto tendencie sa dnes znova vynárajú. Je potrebné ich podľa neho jasne rozpoznať a urobiť hrubú deliacu čiaru vždy, „keď ktokoľvek kedykoľvek vyjadrí svoju nenávisť voči skupinám ľudí, antisemitizmus, proti muslimom, [či] proti Rómom…“.

Prijal utečencov i slovenských muslimov

V pondelok 2. mája prezident vo svojom paláci prijal dve Slovenky ocenené v zahraničí. Jednou z nich bola riaditeľka Ligy za ľudské práva Zuzana Števulová. Šéfka ľudskoprávnej organizácie vo Washingtone obdržala cenu Ministerstva zahraničných vecí USA International Women of Courage Award.

Na stretnutie s prezidentom prišla v sprievode afganského utečenca Faisala Ahmeda Kamaliho. Ten na Slovensku podľa vlastných slov žije už viac ako dva roky. Prezidentovi Andrejovi Kiskovi darovali obraz utečenca, ktorý namaľoval utečenec z Etiópie žijúci na Slovensku.

Prezident SR Andrej Kiska prijal Zuzanu Čaputovú a Zuzanu Števulovú, ktoré boli ocenené v zahraničí za svoju prácu. Oceneniu Zuzany Števulovej sme sa venovali v samostatnej správe (http://bit.ly/1UA3aJm).

Posted by IslamOnline.sk on 8. máj 2016

Začiatkom roka Kiska prijal i priamo členov muslimskej komunity na Slovensku. Na historicky prvé formálne stretnutie hlavy štátu s predstaviteľmi slovenských muslimov prišli členovia Islamskej nadácie na Slovensku.

Prezident sa vtedy zaujímal, ako muslimská komunita na Slovensku znáša vzrast protimuslimských nálad a či pociťuje strach. Mrzelo ho, že sa z islámu stala téma predvolebnej kampane, no vyjadril presvedčenie, že situácia sa po voľbách opäť upokojí.

Predseda INS Mohamad Safwan Hasna ho informoval o obavách medzi muslimami, najmä potom, ako začali byť bezdôvodne spájaní s utečeneckou krízou a označovaní za hrozbu.

Témou diskusie bola aj slovenská legislatíva v súvislosti s registráciou cirkví a náboženských obcí. Novela zákona o registrácii náboženských obcí z roku 2007 totiž kritéria na registráciu sprísnila natoľko, že sa pre muslimov stala prakticky nedosiahnuteľná. Muslimovia tak nemajú rovnaké náboženské práva, ako napríklad katolícka či evanjelická cirkev, alebo aj iné registrované náboženské obce.

Otázke utečencov sa prezident opakovane venoval i v minulom roku. V auguste napríklad v príhovore upozornil na individuálne tragédie týchto ľudí, pred ktorým žiaľ väčšina z nás zatvára oči. Za svoj príhovor si však vyslúžil okrem podpory i spŕšku vulgarizmov na internete. Na niektoré z nich sme vtedy upozornili i my.

Titulná foto: European Parliament, Flickr, CC BY-NC-ND 2.0

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

2 komentáre

  1. Nestačilo mu že ho 99% národa poslalo za oceán. Slovákov a ich ústavné práva sám otvorene nerešpektuje ale naopak vyžaduje toleranciu ku genocíde národov.

Leave A Reply