Mešita je súčasťou rozsiahleho islamského kultúrneho komplexu.

Erdoǧan slávnostne otvoril Tureckoamerické komunitné centrum a mešitu situovanú tridsať minút od centra Washingtonu. Na ich výstavbe sa finančne podieľalo práve Turecko. Urobil tak počas minulotýždňovej návštevy USA v dňoch 29. marca až 2. apríla 2016, ktorej cieľom bola najmä účasť na Summite o nukleárnej bezpečnosti.

 

Nová mešita je najväčšou mešitou na americkom kontinente a zároveň jednou z najväčších mešít v osmanskom štýle mimo územia Turecka. Poskytne priestor pre viac než tri tisícky veriacich. Hlavným architektom bol Hilmi Şenalp, známy napríklad návrhom Tokijskej mešity, najväčšej mešity v Japonsku.

@Regrann from @diyanetisleri – Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Amerika Diyanet Merkezinde 3 dilde hutbe irad etti. #Regrann

Fotka uverejnená používateľom Diyanet Center of America (@diyanetcenter),

Mešita vo Washingtone je postavená v štýle osmanskej architektúry zo 16. storočia a je jedinou mešitou na území Spojených štátov, ktorá bude mať dva minarety.

Kultúrny komplex

Novootvorený komplex ponúka okrem mešity i priestor pre poskytovanie objektívnych informácií o muslimoch a isláme i priestor pre štúdium islamskej etiky a náboženstva.

 

Súčasťou islamskeho kultúrneho centra, ktoré je postavené v seldžuckom štýle, bude aj múzeum islamskej kultúry so zameraním na kaligrafiu či architektúru. Permanentne vystavená bude napríklad kolekcia „Aşk-ı Nebi“ (Láska k Prorokovi).

 

K dispozícii bude ďalej knižnica poskytujúca odborné publikácie pre študentov vysokých i stredných škôl a Islamské výskumné centrum pre tureckých občanov študujúcich v USA. V rámci komplexu sú pripravené i priestory pre organizovanie konferencií.

Centrum by malo poskytovať bohaté možnosti pre vzájomný dialóg medzi náboženskými komunitami, ktorý môže prispieť k vzájomnej tolerancii a porozumeniu v rámci americkej multikultúrnej spoločnosti.

 

Návštevníci budú môcť navštíviť aj tradičnú tureckú reštauráciu, v ktorá bude ponúkať najznámejšie jedlá tureckej kuchyne, tureckú kávu a vychytené orientálne sladkosti. Súčasťou komplexu sú i tradičné turecké kúpele.

Najväčšie centrum na svete

Komplex sa podľa portálu Daily Sabah chváli tým, že je „najväčším islamsko-osmanským centrom na svete.“ Centrum známe tiež ako Tureckoamerické komunitné centrum nesie formálny názov Centrum pre Diyanet (tur. náboženské záležitosti) v Amerike a postavený je v blízkosti tureckých a celkovo muslimských susedstiev v oblasti.

 

Výstavbu finančne podporil Úrad tureckého prezidenta pre náboženské záležitosti (DIB) a rôzne neziskové organizácie.

Hlavný architekt projektu Hilmi Şenalp sa vyjadril, že „stredisko bude dôležitým pre lepšiu reprezentáciu tureckej a muslimskej komunity a pre napĺňanie potrieb komunity. Je zmesou tradičnej tureckej architektúry a americkej stavebníckej zručnosti. Takto obohatí americké dejiny kultúry a civilizáciu.“

Muslimská komunita v Amerike sa teší tolerancii a rešpektu, ktoré jej môžu slovenskí muslimovia len závidieť. V porovnaní s Tureckoamerickým komunitným centrom vyznieva hlúpo informácia, že Bratislava je dnes posledným hlavným mestom EÚ, ktorého muslimovia nemajú k dispozícii oficiálnu mešitu ani islamské centrum a ani nie je žiadne vo výstavbe. Muslimská komunita na Slovensku zatiaľ pre svoje náboženské potreby naďalej využíva len niekoľko provizórnych priestorov.

Zdroj: Centrum pre Diyanet v Amerike, diyanetamerica.org

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Jeden komentár

Leave A Reply