TASR prevzal správu českého Reflexu, v ktorej je video s falošným názvom.

Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) pripravila správu o muslimskom duchovnom, ktorého údajne skrytá kamera zachytila, ako hovoril o „plánoch na dobytie Európy prostredníctvom muslimskej imigrácie.“

Správa sa mužovi menom Mohammad Fouad al-Barazi venuje v troch odstavcoch. Následne popisuje prejav akéhosi Muhammada Ajída zo septembra minulého roka, ktorý sa odohral v Jeruzaleme. Text agentúry 2. apríla 2016 prevzalo viacero slovenských portálov, medzi inými Aktuality.sk, Topky.sk, Nový Čas, alebo Postoj.sk. Zverejnil ho i portál TERAZ.sk spadajúci pod TASR.

Hoci o minuloročnom prejave z Jeruzalema je v texte len jeden odstavec, muž na videu sa dostal na titulnú fotografiu troch z piatich menovaných portálov a všetky okrem Aktualít prikladajú i video s ním. Samotné video je navyše na YouTube nahraté pod falošným názvom: „Vysokopostavený dánsky imám Mohammad Fouad al-Barazi priznáva agendu muslimov OBSADIŤ Európu“. Celá správa tak vyvoláva dojem, že muž na videu je al-Barazi a prejav sa odohráva v Dánsku.

„Šokujúce odhalenie“ malo pochopiteľne ohlas. Na sociálnych sieťach bol text v čase písania tejto správy z Aktualít zdieľaný viac ako 500-krát, z Topiek viac ako 300-krát a z Nového času takmer tisíckrát! Na Topkách je pod ním viac ako 300 a na Novom Čase viac ako 200 komentárov.

Správa sa v prvom odstavci odvoláva na internetovú stránku českého týždenníka Reflex. Na nej sa takýto text skutočne nachádza, publikovaný bol 30. marca 2016. Správa TASRu je takmer presným prepísaním článku Reflexu, ktorý video s falošným názvom používa taktiež.

Na videu iný človek

Čitateľ si musí video spustiť, aby sa vôbec dozvedel, kto na ňom je, a kde a kedy sa záznam odohráva.

Samotné video uploadoval 10. marca 2016 účet s názvom ZeroCensorship so zavádzajúcim komentárom: „SLEDUJTE: Vysokopostavený dánsky imám Mohammad Fouad al-Barazi priznáva agendu muslimov OBSADIŤ Európu,“ hoci na samotnom videu je Muhammad Ajíd.

Totožné video na YouTube nahral 18. septembra 2015 účet „chat tiest“, ten však v komentári uvádza správne meno i mesto záznamu. O nahrávke z tej doby informovali niektoré zahraničné portály, napríklad britský Daily Mail, čo je však ešte absurdnejšie, informácia sa objavila i na Slovensku a to dokonca aj na Topkách, ktoré priniesli i informáciu o novom prejave. Portál v oboch prípadoch vystrihol fotografiu z videa, raz k nej priradil jedno meno a druhýkrát iné.

TASR priložil k správe zavádzajúce video. Ostatní ho prevzali
Jeden z portálov o videu informoval dvakrát. Raz koncom októbra a druhýkrát v sobotu. Zakaždým ho však priradil inej osobe

Mätúce nadpisy, mätúce popisy

Ďalšie dva portály síce priamo nepriradili k fotografii falošné meno, ich koncepcia však jasne nabáda k tomu, že na ňom skutočne je al-Barazi.

TASR priložil k správe zavádzajúce video. Ostatní ho prevzali
Nadpis i popis pod fotografiou hovoria o úplne inom mužovi, než ktorý je na fotografii zachytený  Foto: Nový Čas

Nový Čas má na titulnej fotografii Muhammada Ajída z videa s komentárom: „Islamistický duchovný bol natočený skrytou kamerou.“ Nadpis článku znie „Islamského duchovného v Európe natočili skrytou kamerou: Hrôzostrašné odhalenie!“ V prvom odstavci sa hovorí práve o tom, ako bol skrytou kamerou natočený al-Barazi.

TASR priložil k správe zavádzajúce video. Ostatní ho prevzali
Jedno meno je pravé, druhé falošné. Hádajte, ktoré je ktoré. Foto: Nový Čas

Samotné video je až celkom na konci a to ešte s falošným názvom. Čitateľ musí byť obzvlášť pozorný, aby si uvedomil, že na fotografii vlastne nie je al-Barazi. Jediný spôsob, ako sa dozvedieť, že to nie je al-Barazi, ale Ajíd, je pustiť si video a prečítať si nápis v ňom. A to sa ešte musí čitateľ dovtípiť, že správne je meno vo videu, a nie jeho názov z YouTube. Nedorozumenie nie je nikde v texte vyjasnené.

TASR priložil k správe zavádzajúce video. Ostatní ho prevzali
Dovtípili by ste sa, že slovo VIDEO veľkými písmenami v nadpise sa vôbec netýka zvyšného textu nadpisu, ale úplne iného prípadu? Foto: TERAZ.sk

Oveľa lepšie na tom nie je ani TERAZ.sk. Článok má názov: „VIDEO: Dobyme Európu imigráciou, vyzýva muslimský duchovný“. Na hlavnom obrázku je Muhammad Ajíd a pod ním popis „Záber z videa“. Opäť je použité video s nesprávnym menom, takže zistiť, kto je kto, chce obdobnú mieru úsilia, ako v článku v Novom Čase.

Záleží na tom?

Falošný dojem o tom, že na videu je al-Barazi, dodáva správe na emotívnosti. Muž na ňom viac ako 2 minúty kričí a výrazne gestikuluje. Predstava, že sa taký prednes konal nedávno a priamo v Európskej únii v podaní vysokopostaveného člena muslimskej organizácie, vyvoláva väčší pocit ohrozenia, než vedomie, že to povedal náhodný človek pred pol rokom asi 6-tisíc kilometrov od Dánska.

Ťažko posúdiť vyjadrenia al-Baraziho, pretože na žiadnom serióznom anglickom portáli sme ich nenašli. Jednoduché vyhľadávanie cez Google ukázalo len viacero nie veľmi dôveryhodných webov. No aj ak sa budeme pridŕžať správy Reflexu a toho, čo podľa nej al-Barazi priamo povedal (a nie interpretácií autora), tak najšokujúcejšie citácie v texte pochádzajú od Ajída, nie al-Baraziho.

Al-Barazi je v správe priamo citovaný vlastne iba dvakrát. Jeden jeho výrok znie: „Keď som prišiel do tejto krajiny pred 23 rokmi, bolo tu sotva 55 000 muslimov. Teraz nás tu je 300 000. Plynie z toho záver, že je možné žiť v tejto krajine, ale neintegrovať sa. Musíte pochopiť podmienky, v ktorých žijete, ale neintegrovať sa do spoločnosti.“ Také vyjadrenie môžeme považovať za kontroverzné, ale bombastický nadpis z neho vyčarovať ťažko. Navyše citácia je prekladom z dánštiny a možno i z iného jazyka (napríklad z angličtiny). Pokojne mohol hovoriť skôr o asimilácii, čo by tiež lepšie vysvetľovalo jeho výzvu snažiť sa „pochopiť podmienky, v ktorých žijete“. Ak si za integráciu dosadíme asimiláciu, výrok je celkom v poriadku.

Druhý jemu pripisovaný citát znie, že muslimovia v súčasnosti „otvárajú“ európske krajiny. Ani z toho nevyplýva automaticky nič svetoborné, preto správa uvádza názor akéhosi profesora Thomasa Hoffmanna z univerzity v Kodani, podľa ktorého sa „otvorením“ v arabčine môže myslieť aj „dobytie“. A tak sa dostávame k slovu, ktoré sa následne dostalo do nadpisu a úvodného odstavca článku Reflexu i správy TASRu.

Všetky ostatné výroky, napríklad o „zaistení muslimskej nadvlády“, dupaní po Európanoch „našimi nohami“ či plodení detí s nimi povedal Muhammad Ajíd pred pol rokom v Jeruzaleme. Nie je to žiadny vysokopostavený člen nejakej dánskej, či inej európskej muslimskej organizácie a záznam vôbec nevyzerá, že by bol natočený skrytou kamerou, ako niektoré portály uvádzajú. Navyše vôbec nešlo o kázeň. Na videu jasne vidieť, ako okolo voľne chodia ľudia (počas muslimskej kázne sa nechodí) a mnohí z nich mu ani nevenujú pozornosť. Skôr to vyzerá tak, že si niekto v mešite mimo modlitby len tak vzal mikrofón a začal rečniť, čo môže spraviť v zásade ktokoľvek.

Dôležitosť poctivej novinárčiny

Len pred niekoľkými dňami bola v centre Bratislavy napadnutá muslimka s malým dieťaťom. Protimuslimská nenávisť je na Slovensku na vzostupe už prinajmenšom rok a nezdá sa, že by sa situácia zlepšovala.

Obzvlášť v takomto kontexte je profesionálna práca novinárov mimoriadne dôležitá. V krajnom prípade v nej môže ísť doslova o život. Pevne veríme, že tento článok médiá prijmú ako konštruktívnu reflexiu a podnet na zlepšenie, pretože práve to bolo jeho úmyslom.

AKTUALIZÁCIA: 4. 4., 19.01: Redakcia portálu TERAZ.sk spadajúceho pod TASR nám zaslala svoju odpoveď.

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Jeden komentár

Leave A Reply