Reakcia agentúry TASR na správu, ktorá mýlila čitateľov: „Video je korektné“

0

Správu TASRu prevzalo viacero populárnych slovenských portálov.

Včera sme informovali o správe, ktorú Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) prevzala z českého magazínu Reflex a následne ju použilo viacero populárnych slovenských portálov. V texte, ktorý TASR publikoval i na svojom webe TERAZ.sk, sme identifikovali viacero nedostatkov.

Hovorí sa v nej o dánskom náboženskom predstaviteľovi Mohammadovi Fouadovi al-Barazim, ktorého vyjadrenia zaznamenané skrytou kamerou údajne vyvolali v krajine „škandál“. Pre ilustráciu sa neskôr v spomína i akýsi Muhammad Ajíd, bez udania zdroja označený za „palestínskeho duchovného“. Jeho prejav je podstatne ostrejší a práve video s ním je k správe i priložené.

TASR priložil k správe zavádzajúce video. Ostatní ho prevzali
Jedno meno je pravé, druhé falošné. Hádajte, ktoré je ktoré. Foto: Nový Čas

Video je vložené zo služby YouTube, kam ho však ktosi nahral pod falošným názvom: „Vysokopostavený dánsky imám Mohammad Fouad al-Barazi priznáva agendu muslimov OBSADIŤ Európu“. Vzniká tak dojem, že osoba na videu je práve al-Barazi. Toto správa nijako nevyvracia, naopak muža z videa portál TERAZ.sk, ako aj viacero ďalších slovenských portálov, použilo v titulnej fotografii.

Článok správy TASRu má na agentúrnom portáli TERAZ.sk nadpis: „VIDEO: Dobyme Európu imigráciou, vyzýva muslimský duchovný“. Al-Barazimu pripisovaný citát však znie, že muslimovia v súčasnosti európske krajiny „otvárajú“. Správa až neskôr uvádza názor akéhosi profesora Thomasa Hoffmanna z univerzity v Kodani, podľa ktorého sa „otvorením“ v arabčine môže myslieť aj „dobytie“.

Oslovili sme agentúru TASR, aby nám k záležitosti poskytla svoje stanovisko. Uvádzame jeho celé znenie:

Ďakujem za váš záujem. Správu som preveril a konštatujem, že video je korektné, vytvorila ho nadácia MEMRI. Nevzťahuje sa k vyjadreniam pána Mohammada Fouada al-Baraziho, o ktorom sa píše v prvej časti správy, ale k osobe pána Ajída, o ktorom sa píše v druhej časti správy. O dobytí Európy podľa tejto správy hovorili obaja, takže korektný je aj titulok. Zdrojom správy je týždenník Reflex, správa je teda monitorom práce českých novinárov. Pre spresnenie sme úvodnú fotografiu, aj video vybavili popiskou, ktorá vysvetľuje, že ide o video s Ajídom.

S pozdravom
Daniel Forgács, šéfredaktor Teraz.sk

Pre úplnosť dodajme, že pôvodný popis pod titulným obrázkom bol „Záber z videa“. Nový popis znie: „Záber z videa. Muhammad Ajíd hovorí o dobytí Európy“.

Správa TASRu je bezpochyby mätúca, no o tom, či priamo zavádza, je možné sa sporiť. Jednoznačne však zavádza prinajmenšom redakcia jej portálu Teraz.sk Na svojej Facebookovej stránke celkom jasne al-Barazimu z Dánska pripisuje výrok Muhammada Ajída, ktorý je pochopiteľne oveľa šokujúcejší, ako slová al-Baraziho:

Reakcia agentúry TASR na správu, ktorá mýlila čitateľov: „Video je korektné“
Foto: Facebooková stránka portálu Teraz.sk

 

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply