Viera nám káže pomáhať. Zhodli sa osobnosti judaizmu, kresťanstva a islámu.

Reprezentanti kresťanských cirkví, judaizmu a islámu si vo Veľkom evanjelickom kostole v Bratislave symbolicky pripomenuli augustovú tragédiu, pri ktorej sa v Parndorfe neďaleko slovenských hraníc v dodávke udusilo 71 utečencov.

Podujatie, ktorého sa zúčastnil i predseda Islamskej nadácie na Slovensku (INS), sprevádzalo vystúpenie detského zboru Superar z Rakúska a Slovenska.

Predseda Islamskej nadácie hovoril vo Veľkom evanjelickom kostole v Bratislave o pomoci utečencom
Zakladateľ Výzvy k ľudskosti Ján Orlovský (vľavo) a Laco Oravec z Nadácie Milana Šimečku (vpravo)

Stretnutie otvoril Laco Oravec z Nadácie Milana Šimečku, keďže tá podujatie zahrnula do prebiehajúceho festivalu [fjúžn]. Po ňom zakladateľ Výzvy k ľudskosti Ján Orlovský popísal, ako táto iniciatíva vznikla práve v nadväznosti na tragédiu v Parndorfe. Marek Kapusta predstavil zbor Superar Slovakia a kolega z Rakúska zasa jeho rakúsku časť.

Po prvom vystúpení zboru Superar sa účastníkom prihovorila evanjelická farárka Anna Polcková. Na citátoch z Biblie ukázala, že „ten, kto miluje Boha, musí milovať aj svojho brata,“ a že „kto miluje Boha a nenávidí svojho brata, je klamár.“ Láska k blízkemu, ktorej súčasťou je i poskytnutie pomoci, je podľa nej nevyhnutným predpokladom lásky k Bohu.

Predseda Islamskej nadácie hovoril vo Veľkom evanjelickom kostole v Bratislave o pomoci utečencom
Evanjelická farárka Anna Polcková

Rabín Miša Kapustin spomenul, že židia si v tejto dobe pripomínajú vyhnanie Mojžiša a jeho ľudu z Egypta, v čom možno s dnešnými utečencami vidieť nesmiernu paralelu. V príhovore vyjaril prosbu, aby „boli naše oči doširoka roztvorené a videli ľudí, ktorí potrebujú našu podporu.“

Predseda Islamskej nadácie hovoril vo Veľkom evanjelickom kostole v Bratislave o pomoci utečencom
Rabín Miša Kapustin

Nasledovalo ďalšie kolo piesní detského zboru. Predseda INS Mohamad S. Hasna po ňom v arabčine predniesol koránsky verš, v ktorom stojí: „Nikdy nedosiahnete pravej zbožnosti, pokým nebudete rozdávať z toho, čo milujete – a čokoľvek z vecí rozdáte, Boh o tom dobre vie.“ (Korán, 3:92). Povinnosť pomáhať je podľa Hasnu silne prítomná v isláme, rovnako ako aj v judaizme a kresťanstve.

Predseda Islamskej nadácie hovoril vo Veľkom evanjelickom kostole v Bratislave o pomoci utečencom
Predseda Islamskej nadácie na Slovensku Mohamad Safwan Hasna

„Kľúčové postavy všetkých abrahámovských náboženstiev mali niečo spojené s fenoménom utečenectva. Prorok Mojžiš (mier a požehnanie s ním) opustil so svojim ľudom Egypt, kde boli utláčaní,“ povedal.

„Pán Ježiš (mier a požehnanie s ním) so svojou rodinou podľa kresťanskej tradície ušiel pred Herodovým prenasledovaním a rovnako i náš prorok Muhammad (mier a požehnanie s ním) so svojimi vernými emigroval pred nenávisťou z Mekky do Medíny.“

Predseda Islamskej nadácie hovoril vo Veľkom evanjelickom kostole v Bratislave o pomoci utečencom
Kazateľ Cirkvi bratskej Daniel Pastirčák

Kazateľ Cirkvi bratskej Daniel Pastirčák v závere označil prichádzajúcich utečencov za Božiu skúšku, v ktorej však ľudia na Slovensku zlyhávajú. „Zamykáme dvere a kúpili sme si aj plot, aby sme sa mohli ohradiť,“ povedal.

Foto: ISLAMONLINE.sk

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

5 komentárov

  1. Neuveriteľné pokrytectvo, niekoľko rokov doslova osierame vlastných ľudí, vo vlastnej krajine, doslova z existenčných dôvodov utiekli zo Slovenska, páchajú sociálne samovraždy, nie nie, takto nie, nepočul som niekoľko rokov od týchto ľudí, aby verejne hlasno hovorili o tom, že je treba zastaviť všetky vojny,boje, obchodovanie zo zbraňami, a všetky problémy sa veľmi rýchlo vyriešia.

  2. Klatik, toto si pohnojil, hned odchod z Evanjelickej … A to cela rodina, banda zapredana, ako tam sefujes, ide to dole vodou … Klatik, Klatik … Oponenti mali pravdu, si zapredanec …

  3. Bolo to krásne, som tak trochu sebecky hrdá, že tieto ekumenické, resp. medzináboženské podujatia sa udomácnili práve na pôde nášho kostola, aj keď – rozhodne by som na ne chodila aj inam. Budem parafrázovať pána Hasnu a želám „mier a požehnanie“ so všetkými ľuďmi dobrej vôle.

Leave A Reply