Rakúsko zmenilo zákon o isláme

2

V Rakúsku platí od utorka nový zákon o isláme. Moslimské asociácie budú odteraz podliehať prísnejším pravidlám financovania, zmeny čakajú aj vzdelávacie inštitúcie.

Nový tzv. zákon o isláme zakazuje zahraničné financovanie islamských organizácií. Rakúskym orgánom má pomôcť zachovať určitú mieru kontroly a zabrániť „diaľkovému ovládaniu“ z iných krajín.

„Chceme znížiť politický vplyv a kontrolu zo zahraničia a dať islámu možnosť slobodne sa rozvíjať v rámci našej spoločnosti v súlade s našimi spoločnými európskymi hodnotami,“ povedal rakúsky minister pre integráciu Sebastian Kurz pre BBC.

Zákon o isláme zasiahne 65 islamských duchovných (imámov), ktorých platili turecké náboženské autority. Teraz sa budú musieť vrátiť späť do svojej vlasti.

Novej legislatíve bude musieť prispôsobiť 409 muslimských združení svoje vnútorne predpisy. Zákon od nich vyžaduje zamerať sa vo svojej činnosti na „pozitívny postoj voči štátu a spoločnosti.“ Od akejkoľvek skupiny, ktorá reprezentuje rakúskych muslimov vyžaduje, aby používala štandardizovaný nemecký preklad Koránu.

Na ďalšie náboženstvá sa nevzťahuje

Kritici reforiem zdôraznili, že ostatné náboženské skupiny takýmito pravidlami riadiť nemusia. Kresťanské aj židovské asociácie budú môcť aj naďalej prijímať peniaze z cudzích krajín.

Zmeny by sa mali dotknúť aj vzdelávacích inštitúcií, nová reforma má výrazne ovplyvniť 150 jaslí a škôlok vo Viedni. Rakúske úrady v jeseni minulého roku pozorovali správanie detí a mládeže v náhodne zvolených inštitúciách. Zistili, že muslimská komunita sa nedostatočne integruje do spoločnosti a popri väčšinovej vzniká „paralelná spoločnosť“.

Od habsburskej rovnosti ku islamofóbnej diskriminácii
Prečítajte si, ktoré sú hlavné problémy nového zákona:
Od habsburskej rovnosti k islamofóbnej diskriminácii

Inštitút islamských štúdií na Viedenskej univerzite uverejnil k téme 178-stanový výskum. V ňom požaduje zmenu prístupu a väčšiu kontrolu. Vedúci ústavu Ednan Aslan v ňom kritizuje prístup štátnych orgánov, ktorým riešili situáciu v minulosti. Príslušné orgány podľa neho zväzuje „formalizmus“ a chýba kontrola kvality vzdelávania.

Správa poukazuje aj na problémy jazykových kurzov pre muslimské deti. Negatívne hodnotí neadekvátny prístup počas vyučovania a slabý kontakt s obyvateľmi, ktorých rodnou rečou je nemčina. Zlý edukačný proces znemožňuje deťom včleniť sa do spoločnosti, keďže neznalosť jazyka je hlavnou prekážkou sociálnej integrácie.

Zadajte e-mail:

V Rakúsku žije zhruba pol milióna muslimov, čo je asi 7 % populácie. Mnoho z nich má turecké a bosnianske korene. Krajina je vo vzťahu k islámu v Európe zvláštnym prípadom, pretože zákon z roku 1912 uznáva islám za oficiálne náboženstvo. Ide o dôsledok anexie Bosny a Hercegoviny Habsburskou monarchiou z roku 1908. Rakúsko bolo doteraz považované za úspešný model prístupu európskej krajiny k islámu.

Článok pôvodne zverejnil portál EurActiv.sk. Publikujeme ho so súhlasom vydavateľa.

Share.

Najväčší slovenský informačný portál o dianí v Európskej únii. Poskytuje súbor článkov a analýz z rozličných oblastí európskej politiky a jej slovenských súvislostí.

2 komentáre

  1. Z islamskych statov financuju teroristicke bunky v mesitach po EU.
    Deti muslimskych imigranov, 2. generacia ktora zvyrastla v blahobyte za europske peniaze, tu masovo zabijaju povodnych obcanov.
    A vy sa este cudujete tomuto zakonu??!

    Koran by mal byt tak dostupny, ako Bibilia v SAE. V EU by malo byt tolko mesit, kolko kostolov v Saudskej arabi. Tam je krestansto prisne zakazane, hoci tam nikdy nesposobilo ziadny teror. utok.

Leave A Reply