„Boli pripravení ma zabiť, keby som sa nebránil,“ povedal o útoku.

„Celé to trvalo niekoľko sekúnd. Kričali iba: ‚Ty muslimská k****‘, “ zveril sa v rozhovore pre ISLAMONLINE.sk muslim I. T., ktorého dvaja neznámi páchatelia v sobotu bodli v Prahe do brucha. Že dôvodom útoku bolo náboženstvo, je podľa neho zrejmé. Všetko sa zbehlo rýchlo a jediné, čo volali, súviselo práve s tým, že je muslim.

Plánovaný útok

Útočníci muža napadli, keď si bol v sobotu vonku zabehať. Beháva každý deň v rovnakom čase, takže si na neho zrejme počkali. Využili moment prekvapenia a jeden z dvojice mužov mu vrazil nôž do brucha. Napadnutý ho stihol zachytiť, avšak už bolo neskoro. Rýchlo muža kopol, aby ho odohnal, na čo sa obaja dali na útek. „Boli pripravení ma zabiť, keby som sa nebránil,“ povedal.

41-ročný muž je pôvodom z Kaukazu, odkiaľ jeho rodina utiekla kvôli ruskej okupácii do západného Nemecka. Neskôr vyrastal v USA a istý čas žil v Sýrii. Už 14 rokov žije v Českej republike, kde má trvalý pobyt.

Slovné útoky a vyhrážky zažíva už dlhšie, keďže je pomerne známy vďaka humanitárnym aktivitám pre utečencov, ktoré organizuje spolu so svojou priateľkou. „Dávali mi na auta papiere s textami ako ‚islamská k****‘, ‚ťahaj, lebo ťa zabijeme,‘ ‚ťahaj odtiaľto‘ a podobne.“ Pred týždňom mu nakreslili na auto hákový kríž.

„V mešite na Opletalovej, kde tiež organizuje humanitárnu zbierku, priateľa hľadali nejakí muži a vypytovali sa na neho. Potom dodali, že prídu v nejakú hodinu nasledujúci deň,“ spomenula udalosti krátko pred útokom v rozhovore pre Aktuálně.cz priateľka napadnutého Eva Zahradníčková. „Nakoniec ale neprišli a my sme nevedeli, či to nie sú ľudia, ktorí napríklad chcú prispieť do zbierky. A v sobotu to vyústilo v ono napadnutie.“

Boja sa nosiť hidžáb

Situácia v Prahe podľa neho nie je dobrá a viacerí muslimovia majú obavy. „Muži sa o seba veľmi neboja, ale majú strach o svoje manželky a deti,“ upozornil. Osobne vie o dievčatách z Malajzie, ktoré z obáv pred útokmi prestali nosiť hidžáb, aby neboli na ulici tak nápadné.

Jeho však sobotňajší útok nevystrašil, ale naopak povzbudil „To, čo sa mi stálo, mi dalo silu viac pomáhať. Odpočiniem si a budem pokračovať,“ dodal, hoci na otázku, ako sa cíti, odvetil krátko: „Bolí to.“

On i jeho priateľka sú pomerne známi vďaka zbierkam pre pomoc utečencom, ktoré spolu organizujú. Ak by dôvodom útoku bola len pomoc utečencom a nie vierovyznanie, terčom by bola skôr ona. „Veľa ľudí mi povedalo, že niečo také očakávali. A mysleli si, že budem skôr napadnutá ja,“ priznáva v rozhovore pre Aktuálně.cz Zahradníčková.

I ona má bohaté skúsenosti s vyhrážkami. Ľudia jej kvôli pomoci utečencom nadávali na sociálnych sieťach, najmä potom, čo protiislamský aktivista vyšetrovaný políciou Martin Konvička zverejnil jej fotografiu.

Odkedy neonacistický web White Media publikoval jej osobné telefónne číslo, prišli i telefonáty. „Pred pár dňami mi niekto do telefónu povedal: Toto je tvoj posledný deň, priprav sa na smrť,“ spomína.

Keďže istý čas zbierala veci pre utečencov u seba doma, niektorí prišli i tam: „Mala som aj nejaké zhromaždenie pred domom, kde bolo pár ľudí, ktorí vykrikovali, že som islamská k**** a podobne.“ Niektorí však zašli ešte ďalej: „Vyhrážajú sa mi aj cez moje deti: že by som na ne mala myslieť, že určite chodia do školy samé.“

Podobizeň muža

Polícia vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie prípad nechce bližšie komentovať. Portál EuroZprávy.cz však cituje vyjarenie hovorkyne pražskej polície Andrei Zoulovej: „Vzhľadom k okolnostiam si prípad prevzali kriminalisti 1. oddelenia krajského riaditeľstva polície, ktorí zahájili úkony trestného konania pre podozrenie zo zvlášť závažného zločinu ťažkého ublíženia na zdraví podľa § 145/1 a 2 f) trestného zákona.“

Podľa bodu 2 f) českého trestného zákona bude odňatím slobody za päť až dvanásť rokov potrestaný páchateľ, ktorý úmyselne spôsobí ujmu na zdraví „na inom pre jeho skutočnú alebo domnelú rasu, príslušnosť k etnickej skupine, národnosť, politické presvedčenie, vyznanie alebo preto, že je skutočne alebo domnelo bez vyznania.“

Útočníci boli svetlej pleti vo veku od 20 do 26 rokov. Majú obaja pravdepodobne modré oči a hovoria česky bez prízvuku. Mali vyholené hlavy a prinajmenšom jeden mal bližšie neurčené tetovanie. Polícia na základe opisu napadnutého zostavila podobizeň jedného z útočníkov.

Česká polícia varuje, aby sa útočníkov občania nepokúšali kontaktovať alebo zadržať, pretože môžu byť nebezpeční. Pokiaľ by mal niekto informácie o páchateľoch, má kontaktovať tiesňovú linku alebo to oznámiť na ktorejkoľvek pobočke polície.

Titulná foto: Tom Woodward / Flickr / CC BY-NC 2.0

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply