Protiislamská demonštrácia v Prahe skončila podpaľačským útokom. Došlo aj k ďalším incidentom

0

Protiislamská demonštrácia v Prahe ukázala rozdiel medzi virtuálnou a skutočnou bezpečnostnou hrozbou.

V sobotu 6. februára sa vo viacerých európskych mestách súbežne konali zhromaždenia na protest proti islámu a imigrácii. Okrem iných miest sa protest konal i v Bratislave či Prahe.

Pokým bratislavský protest zaujal iba približne dve stovky aktivistov, do Prahy prišlo demonštrovať podľa českých spravodajských portálov až 3 000 ľudí. Protest na Hradčanském náměstí zvolali hnutia Blok proti islámu a Úsvit.

Pražské protestné zhromaždenie sa nezaobišlo bez incidentov. Účastníci demonštrácie napríklad bránili Českej televízii vo vysielaní reportáže z miesta protestu. Demonštranti prechádzali popred kameru a neskôr prekričali redaktora hlasným skandovaním.

ČTVysíláte špínu! Vysíláte špínu!Hradčanské náměstí 6.2.2016! ČT přímý přenos! Sdílejte!

Posted by Říkáme NE imigrantům v ČR on 7. február 2016

Viacerí demonštranti navyše opakovane napadli prenosové vozidlo Českého rozhlasu (ČRo). Portál Novinky.cz cituje prehlásenie hovorcu ČRo Jiřího Hošnu, podľa ktorého sa útočníci násilne dobývali do vozidla, pokúšali sa narušiť vysielanie a nakoniec odpojili elektrocentrálu.

Policajt: „Môžete si za to sami, lebo klamete“

Dodal však, že polícia napriek žiadosti redaktora o pomoc nezasiahla. Potvrdzuje to i redaktor ČRo Filip Titlbach, ktorý bol prítomný na mieste útoku. Na sociálnej sieti prezradil, že policajti im odmietli pomôcť so slovami: „Môžete si za to sami, lebo klamete, prenajmite si svoju vlastnú ochranku.“

Dneska se nám na Hradčanském náměstí snažili dobýt do přenosového vozu někteří demonstranti. Třískali do oken a rvali za…

Posted by Filip Titlbach on 6. február 2016

Hovorca verejnoprávneho rozhlasu Jiří Hošna dodal, že Český rozhlas bude požadovať, aby Policajné prezídium postup polície prešetrilo.

Portál Aktuálně.cz požiadal o stanovisko Ministra vnútra Milana Chovanca, na žiadosť však nereagoval a jeho hovorkyňa Martina Němcová uviedla, že ministerstvo sa k tomu nebude vyjadrovať a portál sa má obrátiť na Policajné prezídium.

Aktuálně.cz sa preto obrátili na prezídium, no jeho hovorca David Schön odkázal, že udalosti súvisiace so sobotňajšími demonštráciami pod jeho kompetencie nespadajú a je potrebné osloviť riaditeľstvo pražskej polície. Hovorca riaditeľstva Jan Daněk povedal, že o akomkoľvek pochybení policajtov nemá informácie. Zaznamenali však sťažnosť a budú sa ňou zaoberať.

„Zabijeme vás všetkých“

Otáznik nad postupom polície vyvolal i kamerový záznam radikála, ktorý sa vyhrážal ľuďom na opačnej strane, pravdepodobne odporcom rasizmu a stúpencom migrácie, vyhrážal zabitím. „Zabijeme vás všetkých,“ kričal v bezprostrednej blízkosti policajtov, ktorí však nijako nezakročili.

(Upozornenie: nasledujúci záznam obsahuje explicitné výrazy a vulgarizmy.)

Bojovník Islámského Státu? Ne, jen slušný Čech, který vyhrožuje zabitím.“stejně vás tady pozabíjíme““zabijem vás vš…

Posted by Proti projevům nenávisti on 6. február 2016

V malostránskych uličkách pod pražským hradom sa stretli stúpenci a odporci imigrácie a hádzali po sebe fľaše a dlažobné kocky. Príslušníci polície sa snažili obe skupiny držať od seba.

Počas príhovorov organizátorov protiislamskej demonštrácie na Hradčanském náměstí jeden z účastníkov vytiahol pištoľ a vystrelil poplašnými nábojmi. Polícia ho zatkla.

Podpaľačský útok

Približne 20 maskovaných mužov zaútočilo večer po proteste na Autonómne sociálne centrum Klinika v Prahe. Centrum je známe predovšetkým aktivitami na pomoc utečencom. Informáciu o útoku priniesli portály Novinky.cz a iDnes.cz a neskôr ho pre Českú televíziu potvrdila i policajná hovorkyňa Iveta Martínková.

Útočníci hádzali na centrum zápalné fľaše, svetlice a kamene. Spôsobili požiar vo výklade centra, jedného človeka zranili kameňom a niekoľko ľudí sa nadýchalo dymu. Na útok boli privolaní policajti a hasiči. 19 ľudí bolo z budovy evakuovaných.

Vyjádření kolektivu Kliniky k dnešnímu napadení autonomního sociálního centra.Neonacisté zaútočili na Kliniku. Jedna…

Posted by Autonomní sociální centrum Klinika on 6. február 2016

Centrum Klinika zverejnilo prehlásenie, v ktorom poukazuje na spojitosť s demonštráciou proti islámu na Hradčanském náměstí v Prahe. Podpaľačský útok na centrum môže mať podľa nej na svedomí rovnaká skupina, ktorá už skôr v ten deň napadla dlažobnými kockami a tyčami demonštráciu proti rasizmu Solidarita bez hraníc. Tá sa v ten deň v Prahe konala súbežne s protiislamskou demonštráciou.

„Drž hubu, ty Arab“

„K útoku došlo zhruba pol hodiny potom, čo táto skupina pri hlavnej stanici nasadla na električku smerujúcu na Žižkov. Na žižkovského suseda, ktorý si všimol ich útok, kričali: ‚Drž hubu, ty Arab,‘ “ uvádza centrum v prehlásení.

Útok odsúdil i český premiér Bohuslav Sobotka a podporu Klinike vyjadrujú mnohí ľudia na sociálnych sieťach. V nedeľu o 15.00 sa pri nej konalo solidárne zhromaždenie.

Expressing solidarity with the social centre Autonomní sociální centrum Klinika, the day after arson and aggressive…

Posted by Ya Noya Photo on 7. február 2016

Titulná foto: Ya Noya, Creative Commons BY-NC-SA 4.0

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply