Známy indický politik: hinduistický nacionalizmus je v Indii na vzostupe

0

Shashi Tharoor obvinil indického premiéra, že nepodniká kroky na znižovanie napätia.

„Verím, že intolerancia je [v Indii]na vzostupe a verím, že premiér mlčal pri niektorých hanebných prehláseniach jeho niektorých jeho ministrov a niektorých popredných členov jeho strany,“ uviedol člen indického parlamentu a spisovateľ Shashi Tharoor v relácii UpFront na stanici Al Džazíra.

Jednou z posledných medializovaných udalostí, o ktorých hovoril, bolo zlynčovanie a vražda muslima hinduistickými nacionalistami. Údajným dôvodom útoku malo byť, že muslima videli jesť hovädzie mäso, ktorého konzumáciu považuje náboženský systém indických hinduistov za zakázanú.

Podľa Tharoora súčasný indický premiér a líder Indickej ľudovej strany (BJP) Narendra Modi nedokázal od svojho nástupu do úradu v roku 2014 adekvátne reagovať na rastúce násilnosti v krajine.

Prečítajte si tiež: India: rozbieha sa kampaň na obrátenie kresťanov a muslimov na hinduizmus

Hoci premiér sám neprehlásil nič, čo by podnecovalo národnostné strety, urobilo tak viacero jeho ministrov a členov strany. Práve tí neraz podľa Tharoora živia spory medzi náboženskými skupinami, aby následne z napätia a polarizácie v spoločnosti profitovali.

Hlavná vina preméra Modiho podľa Tharoora spočíva v tom, že proti týmto prehláseniam nezakročil a nevyvodil z nich akékoľvek dôsledky.

Celú reláciu si je možné pozrieť v okne na začiatku článku, ako i priamo na stránke relácie.

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply