Mešita v Brne práve zažila najhorší útok vo svojej histórii.

Neznámi páchatelia napadli včera v noci alebo dnes doobeda mešitu v Brne spadajúcu pod Ústredie muslimských obcí v Českej republike. Páchatelia železnou tyčou rozbili okná na modlitebni a učebni, ktorá je súčasťou mešity. Pre portál ISLAMONLINE.sk to potvrdil personál mešity.

Na mešitu v Brne brutálne zaútočili železnou tyčou
Železná tyč, ktorou páchatelia prerazili okno do mešity. Zdroj: ISLAMONLINE.sk

Pracovníci sa o útoku dozvedeli dnes približne o 16.30, keď ju prišli otvoriť. Naposledy v nej boli včera v noci, takže k útoku muselo dôjsť buď včera v noci, alebo dnes. Personál následne privolal políciu, ktorá čin zdokumentovala a spísala zápisnicu. Páchatelia sú zatiaľ neznámi.

Na mešitu v Brne brutálne zaútočili železnou tyčou
Okrem okna na modlitebni rozbili i okno na učebni, ktorá je súčasťou mešity. Zdroj: ISLAMONLINE.sk

Črepy rozsypané po koberci

Jeden z vedúcich členov mešity zdôraznil, že k útokom síce došlo i v minulosti, no tentokrát ide o prvý útok v histórii mešity, ktorý sa prejavil i na jej interiéri, keďže črepy z okien boli rozsypané po koberci modlitebne.

Na mešitu v Brne brutálne zaútočili železnou tyčou
Sklo rozsypané po koberci mešity. V čase útoku vnútri našťastie nikto nebol. Zdroj: ISLAMONLINE.sk

Mešita bola v minulosti napadnutá už viackrát. Pred niekoľkými rokmi ju z vonku posprejovali protimuslimskými heslami a vyrazili vchodové dvere. Pri poslednom útoku v decembri 2013 opäť doposiaľ neznámi páchatelia zavesili na hlavné dvere bravčové mäso a pred ne vysypali bravčové kosti.

„Bohužiaľ, takto vyzerá prejav mierového spolužitia niektorých spoluobčanov v ČR“, napísalo vedenie brnenskej mešity ku…

Posted by IslamOnline.sk on Thursday, December 19, 2013

Predstaviteľ mešity pre ISLAMONLINE.sk vyjadril obavu zo stupňujúcej sa závažnosti útokov a položil si otázku, čo bude nasledovať. Upozornil, že do mešity chodia bežne i matky s malými deťmi a bolo šťastím, že v danej chvíli vnútri nikto nebol. Ak sa však útoky budú opakovať, nabudúce to tak byť nemusí.

Zo zahraničia sú známe dokonca i prípady podpaľačských útokov zápalnými fľašami, ako napríklad útok na berlínsku mešitu z augusta minulého roka. V kontexte stupňujúceho sa napätia priživovaného okrem iného i iracionálnym odporom voči imigrantom niečo podobné nie je vylúčené ani v Českej republike, dokonca ani na Slovensku.

Možno sa už stal

Portál ISLAMONLINE.sk má neoverenú informáciu, že k útoku na modlitebňu došlo pred niekoľkými dňami i na Slovensku. Jej vchodové dvere údajne ktosi potrel krvou.

Nevie sa, o akú krv malo ísť, avšak zo zahraničia sú známe prípady, kedy protimuslimskí radikáli potierajú mešity, islamské centrá či modlitebne krvou prasiat. Bravčové mäso islám, podobne ako judaizmus, považuje za nečisté a zakazuje jeho konzumáciu.

Prečítajte si tiež: Európske mešity v plameňoch. Dôležitá správa pre nevšímavých

Vzhľadom na to, že správa zatiaľ nie je potvrdená, neuvádzame bližšie informácie, ani mesto, v ktorom sa modlitebňa nachádza.

Titulná foto: ISLAMONLINE.sk

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

5 komentárov

  1. Pingback: Vandalové vytloukli železnými tyčemi okna brněnské mešity » Ewn.Cz

  2. Pingback: Protiislámské nálady v Česku sílí! Muslimům v Brně poničili mešitu | jcnews.cz

  3. Brutální je to, co vaši souvěrci předvádění pod hlavičkou IS. Řezání hlav, upalování, vraždění ve jménu toho vašeho M. a A. To je brutalita. Tohle je jen blbá klukovina.

  4. brutalne rozbili okno ;))))))) saskaren a crepy rozsypane po koberci to uz je len strasna pomsta… poriadny veprovy ryzek vam treba 🙂 mesity si stavajte v saudskej arabii katare jordansku kuvajte a inych zadzobanych statoch arabskych statoch a zadarmo, nie v nasich krajinach. Tu sa stavaju katedraly a kostoly a zeny chodia ako sa im chce. Neakceptujete to? Tak palte do vasich vzdelanych krajin. Dufam ze je to politicky korektne 🙂 A dokedy tento prispevok tu bude…

Leave A Reply