Kampaň rozdáva výhercom informačné balíky o al-Aksá. Zapojiť sa dá aj zo Slovenska, balík má prísť poštou

0

Tvorcovia kampane formou kvízu vzdelávajú verejnosť o treťom najposvätnejšom mieste islámu.

Pri príležitosti 27. radžabu 1436 islamského kalendára, ktorý podľa kalendára gregoriánskeho začína dnes večer, bol spustený online kvíz na stránke www.ilovealaqsa.com. 27. radžab je jeden z možných dátumov tzv. nočnej cesty proroka Muhammada (mier a požehnanie s ním).

Za kampaňou stojí projekt I Love Al-Aqsa (Milujem al-Aksá), ktorý vznikol pred dvoma rokmi ako facebooková stránka a dnes má i vlastný portál a YouTube kanál. Informácie poskytuje v anglickom, arabskom a tureckom jazyku.

Kvíz pozostáva zo siedmych otázok o al-Aksá, na ktoré musí účastník v časovom limite odpovedať. Pokiaľ nedosiahne dostatočný počet bodov, môže si pozrieť správne odpovede a kvíz opakovať opäť, až pokým na všetky otázky neodpovie správne. Samotné otázky sa však zakaždým menia a tak sa opakovaním postupne učí nové informácie o mešite.

Otázky sú faktické, historické ale i náboženské. Tvorcovia sa napríklad pýtajú, aká je celková plocha al-Aksá, koľko veriacich sa v nej môže naraz modliť, kto postavil Skalný dóm, ktorý je jej súčasťou, ale i s koľkými prorokmi sa v nej prorok Muhammad modlil, keď ju navštívil počas svojej nočnej cesty.

Prečítajte si tiež: Turecký podpredseda vlády: mešita al-Aksá je posledná kvapka

Po zodpovedaní všetkých otázok si môže každý pozrieť, kde urobil chyby. Ak sa chce niekto pripraviť už dopredu, môže navštíviť facebookovú stránku projektu, kde boli od minulého roka jednotlivé otázky priebežne zverejňované.

Už vtedy na ne bolo možné odpovedať na Facebooku a výhercovia boli odmenení zarámovanou fotografiou mešity al-Aksá.

PRIZE WINNERS!

We have decided to give everyone who answered our last question about Al-Aqsa Mosque, a framed picture…

Posted by I Love Al-Aqsa on Tuesday, April 15, 2014

Zlatý lístok pošlú aj na Slovensku

Po jeho úspešnom zložení sa môže odpovedajúci uchádzať o tzv. zlatý lístok do al-Aksá. Podľa tvorcov projektu kvíz úspešne ukončili už tisíce ľudí a prvým z nich už bol lístok odoslaný poštou.

Okrem zlatého lístka je cenou i informačný balíček o al-Aksá, ktorého súčasťou sú informačné materiály o mešite a prístup na pripravovaný interaktívny portál venovaný tretiemu najposvätnejšiemu miestu muslimov.

Have you booked your golden ticket for the journey to Al-Aqsa?

Tens of thousands of people from all around the world…

Posted by I Love Al-Aqsa on Thursday, May 14, 2015

Na skúšku sme sa do súťaže zapojili a zodpovedali správne všetkých sedem otázok. Systém nás následne vyzval, aby sme zadali adresu, na ktorú má prísť zlatý lístok a informačný balíček. Na výber boli prakticky všetky štáty sveta a po zadaní slovenskej adresy nás stránka informovala, že balíček bude odoslaný.

Budeme čakať, či ho i skutočne obdržíme. Ak príde, napíšeme o tom sem, ako i na našej facebookovej stránke.

Čo je al-Aksá
Salaam Shalom, Flickr, CC BY 2.0

Čo je al-Aksá

Mešita al-Aksá sa nachádza v Jeruzaleme a je tretím najposvätnejším miestom muslimov hneď po mešitách v Mekke a Medíne v Saudskej Arábii.

Podľa islamskej tradície do al-Aksá putoval prorok Muhammad počas tzv. nočnej cesty, modlil sa v nej spolu s ďalšími prorokmi a vystúpil odtiaľ na nebesia. Al-Aksá bola i prvým smerom, ktorým sa muslimovia modlili, pokým nebol smer modlitby zmenený na Mekku.

Prístup do al-Aksá je pre mnohých muslimov veľmi zložitý, a to i v porovnaní s prvými dvoma najposvätnejšími mešitami. S cestou do Mekky a Medíny sú spojené hlavne značné finančné náklady, no pokiaľ si to niekto môže dovoliť, môže sa tam vydať prakticky kedykoľvek.

Avšak ceste do al-Aksá bránia nie len finančné, ale i politické dôvody. Komplikovaný a často neúspešný je nie len proces získavania víz pre veriacich z iných krajín, ale obmedzenia schádzať sa v nej sú neraz kladené i na muslimov miestnych.

 

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply