„Bi muslima do lebky“ a podobné výroky. Český politik toleruje na svojich stránkach diskusiu hraničiacu so zákonom

1

Líder českej strany Úsvit priamej demokracie Tomio Okamura na Facebooku vyzýva na odpor voči islámu v Česku.

Facebooková stránka českého politika obsahuje celý rad výziev na zabitie muslimov, ktoré hraničia so zákonom. Má možnosť ich vymazať, no ponecháva ich tam a ani sa od nich nedištancoval. Naopak, stále pridáva nové a nové statusy, ktoré podobných ľudí priťahujú.

„Nekupovať si v ich obchodoch kebaby ani mobily, skrátka vôbec nič a nezamieňať u nich peniaze, je to vedľajší zdroj financovania rozmachu islámu. Každý zakúpený kebab je len ďalší krok k burkám. Ako bude chutiť vašej žene, až ho bude musieť jesť so šatkou na tvári,“ napísal na Facebooku člen českej parlamentnej strany Úsvit Jiří Kobza.

V dlhšom statuse sa rozhodol prostredníctvom rôznych fabulácií varovať českú verejnosť pred českými muslimami a poskytnúť verejnosti niekoľko „rád“, ako sa brániť pred údajnou islamizáciou Českej republiky. Nezostal však len pri zákazoch konzumácie kebabov a pri strašení burkami. Českú verejnosť člen krajnepravicovej strany nabádal napríklad aj k tomu, aby v okolí mešít pravidelne venčili svoje „psíky a prasiatka“.

Jeho status imponoval šéfovi strany Tomimu Okamurovi, ktorý má sám japonské korene a vyrastal na ďalekom Východe, no hrdo ho zdieľal a otvorene sa k nemu prihlásil na svojej facebookovej stránke. Text za krátky čas priam zaplavil český Facebook a všimli si ho dokonca i médiá na Slovensku. Dodnes ho zdieľalo takmer 5 tisíc ľudí, získal 6 tisíc lajkov a viac ako jeden a pol tisíc komentárov.

Figurujú v správe o extrémizme

Líder strany Úsvit pravidelne verejnosti predhadzuje pojmy islám, islamizmus či islamský radikalizmus, vďaka ktorým okolo seba začína zhromažďovať rôzne skupiny xenofóbov, politických extrémistov, ale aj psychicky narušených osôb.

„Ten chlap by mal mať náš obdiv za to, ako tvrdo sa stavia voči islámu. (…) a proti islámu ide dosť tvrdo, mne osobne to stačí, a to že má japonských predkov? No a čo, lepšieho spojenca proti islámu sme si nemohli priať,“ napísal istý Martin Malý v komentári pod oficiálnym prehlásením hnutia Islám v Českej republike nechceme, ktoré vyjadrilo populistickému politikovi svoju podporu.

Hnutie Islám v Českej republike nechceme je najrýchlejšie rastúcim xenofóbnym združením v Českej republike. Figuruje okrem iného i v najnovšej správe českého Ministerstva vnútra monitorujúcej extrémistické prejavy v krajine. „So zoskupením boli spájané i množiace sa prípady tzv. kyberšikany jeho odporcov,“ uvádza sa v správe ministerstva.

Názorové vajatanie

Status poslanca Okamuru nezostal bez povšimnutia nielen českej verejnosti, ale ani politikov a dokonca ani niektorých členov strany Úsvit. Prvým politikom, ktorý rázne odmietol jeho výzvy bol poslanec Úsvitu Milan Šarapatka. Jeho prehlásenie cituje Česká televize: „Islám a ľudí, ktorý ho vyznávajú, poznám veľmi dobre. Takéto zľahčujúce a vulgárne prirovnania alebo názory, aby sme venčili prasce pred mešitami, sú pre mňa absolútne neprijateľné.“ V podobnom duchu sa vyjadril aj podpredseda vlády Jiří Diensbier.

Reakcia samuraja Okamuru na vyjadrenia vlastného „veľkého odborníka na zahraničnú politiku“, ako sám zhodnotil Šarapatku, sa dá najlepšie označiť za vajatanie. Na jednej strane sa de facto dištancoval od niektorých slov, ktoré sformuloval Kobza slovami „vám to poviem hneď z kraja, že by som prasiatka, kebaby a ďalšie veci samozrejme vynechal“, no na druhej strane povedal, že „principiálne s ním súhlasím.“

Nejednoznačné slová, často nerozumne vyslovené sú súčasťou politiky. O charaktere politikov však omnoho výstižnejšie hovoria ich skutky. Okamura sa síce čiastočne dištancoval od slov Jiřího Kobzu, no v zverejňovaní protiislamských statusov neprestal, ba čo viac, najnovšie zorganizoval celé protestné zhromaždenie proti islámu.

Práve vyjadrenia, ktoré zverejňuje na svojej stránke, sú však priam ideálnym podhubím pre najradikálnejších z radov používateľov nenávidiacich všetko muslimské a islamské.

„Bi muslima do lebky“

Okamurovi stúpenci sa politika na rovinu pýtajú: „Prečo vôbec niekto dovolí, aby tu tie čierne muslimské sračky boli???”, pýta sa Aleš Brachtl. „Ako sa k nám tá háveď vlastne dostáva?“, dodáva iný používateľ Facabooku Petr Šindelář, obaja v diskusii pod ďalším zo statusov lídra hnutia Úsvit.

„Bi muslima do lebky“Niektorí však boli i oveľa priamejší. „Okamžite guľku medzi oči, za tie sračky, čo hlásajú!!!“, želá si Kamil Lichý. „To muslimské prasa zviazať a deportovať“, napísal na adresu českého muslima, ktorého televízne vystúpenie Okamura zdieľal, Adolf Ondra.

Na otázky o tom, čo s muslimami v Českej republike, majú aj vlastné a vskutku rázne odpovede. Dana Dreksová píše: „je ich ako múch a vidím, ako tá ich rozpínavosť vyzerá v reále. Hnať ich preč z celej Európy a to radšej skôr než bude neskoro.“ Kontruje jej Miroslav Hamrik, podľa ktorého „sú ako skutočný dobytok, tak sa chovajú k nám bielim; bi bi muslima do lebky; mŕtvy muslim dobrý muslim.“ Zdanlivo radikálny komentár nebol až taký nemiestny pre niektorých návštevníkov Okamurovej diskusie. Páčil sa trom z nich.

„Bi muslima do lebky“V podobnom duchu sa zapojil i Martin Dušek, ktorý sa vraj o svoje práva prihlási „so zbraňou v ruke“. Ani ďalší stúpenec Úsvitu Martin Janeček si neberie servítku pred ústa: „Zoberte sa všetci muslimovia tam odkiaľ ste prišli (…) nikto vás tu nechce. Holt, to by chcelo loveckú sezónu.“

Nevymazal, neodsúdil, nedištancoval sa

Keďže diskusie prebiehajú na osobnej facebookovej stránke Okamuru, môže ich kedykoľvek vymazať a používateľov zablokovať. Uvedené komentáre sa však pod jeho statusmi nachádzajú i dnes, takmer mesiac od ich zverejnenia.

Hoci sa líder Úsvitu dištancoval od niektorých tvrdení v statuse, ktorý zverejnil, komentárom, z ktorých mnohé vyzývajú priam na fyzickú likvidáciu muslimov, čo je mimochodom tiež trestný čin, nevenoval prakticky žiadnu pozornosť.

Pritom práve pridávaním protiislamských statusov podobné skupiny ľudí priam privoláva.

Situácia na Slovensku

S dešpektom sa však k menšinám bez ostychu nevyjadrujú iba českí politici či politickí kandidáti. Dobre známe sú najmä postoje Slovenskej národnej strany, ktorá opakovane žiadala obmedzenie náboženských práv muslimov.

Za pozornosť však stoja taktiež postoje niektorých mimoparlamentných subjektov, medzi ktoré môžeme zaradiť dnes najaktívnejšiu Slovenskú národnú stranu a tiež Ľudovú stranu – Naše Slovensko alebo hnutie 7 Statočných.

Za všetky možno uviesť vyjadrenie kandidáta na predsedu VÚC Nitra Regana Beloviča: „Takže je jasné, že muslimovia žnú to, čo zasiali. Dovtedy budú ľudí s*ať, kým ich niekto nevymaže z povrchu zemského,“ ktorým sa prezentoval v jednej z internetových diskusií.

„Bi muslima do lebky“
Kandidát na predsedu VÚC Nitra Regan Belovič v internetovej diskusii.

Nie je najmenší dôvod si myslieť, že slovenská verejnosť by bola k podobným podnetom menej citlivá, ako česká. Stačí si spomenúť na kauzu o vymyslenej mešite na bratislavskom Kamennom námestí. Vlna nenávisti, ktorú falošná správa vyvolala, bola značná. Niektoré z komentárov sme vtedy zachytili i v našej správe.

Riziká neuváženého populizmu

Vekmi overenou pravdou je, že jazyk je častokrát mocnejšou a nebezpečnejšou zbraňou, než (nie len samurajský) meč. Výsledkom neuvážených a populistických slov politikov môže síce byť veľmi pochybný nárast nových voličov alebo zisk vyšších preferencií, no negatívne dopady pre spoločnosť, ktoré tieto slová vyvolajú, sú častokrát oveľa viditeľnejšie a ich dopad je dlhodobý.

Vyjadrenia podnecujúce nenávisť vedú k nárastu slovnej agresie a xenofóbie. V tom horšom prípade môžu viesť až k priamym útokom na ostrakizovanú menšinu. O prípadoch, kedy sa to stalo, sme písali už viackrát.

Útoky na etnickú menšinu Rohingja v Mjanmarsku sa neraz mobilizujú práve na sociálnych sieťach. Pre príklady však netreba chodiť do Ázie. Nenávistné protimuslimské výzvy na Facebooku vo Veľkej Británii už k niekoľkým útokom viedli, hoci Facebook proti nim i tak zakročiť odmietol.

Zodpovední politici by sa preto mali vyvarovať šíreniu nenávisti, ak však práve nenávisť nie je ich politickou modlou.

Foto: archív INS

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Jeden komentár

Leave A Reply