Takto komunikovať s tými, ktorí chcú, aby sa muslimovia ospravedlnili za masaker v Charlie Hebdo

0

Britský redaktor v živom vysielaní argumentačne „rozbil“ požiadavku volajúceho, ktorý sa dožadoval ospravedlnenia muslimskej komunity.

Od prvých chvíľ po streľbe v redakcii Charlie Hebdo sme svedkami rôzne silných reakcií na tento útok: od desaťtisícových demonštrácií, ktoré volajú po jednote vedených liberálnym demokratom Nickom Cleggom, cez návštevu imáma, ktorý krátko po incidente navštívil miesto činu a vyjadril sústrasť pozostalým, až po vyjadrenia editora Private Eye Iana Hslopa.

Tragédia v Paríži spojená s teroristickým útokom na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorej obeťou sa stalo spolu sedemnásť nevinných ľudí, neutícha, ba naopak stále viac rozdúchava nezdravé vášne.

Opakovane zaznievajú hlasy démonizujúce islám a muslimov. Ruka v ruke s nimi sa však ozývajú aj tie, ktoré sa až hystericky dožadujú toho, aby sa muslimovia neustále od všetkých týchto útokov dištancovali a ospravedlňovali za niečo, čo nespáchali. Požaduje sa od nich, aby dookola vysvetľovali skutočnú podstatu islámu a opakovane predkladali dôkazy o tom, že islám neznamená to, čo sa objavuje v médiách v súvislosti s terorizmom.

Našťastie nie všetci podľahli všeobecnej hystérii. Nájdu sa i takí, ktorí si v týchto smutných a búrlivých časoch dokážu zachovať chladnú hlavu a racionálny úsudok. Takýmto príkladom je i nasledujúci prepis diskusie, ktorá v kontexte aktuálnych parížskych udalostí odznela v britskom éteri a upozornil na ňu The Independent.

Moderátor rádia LBC (Leading Britain’s Conversation) James O’Brien prispel rozhodným spôsobom k súčasnej debate a obviňovaniu muslimov za udalosti, ktoré sa odohrali minulý týždeň v Paríži. V živom vysielaní argumentačne „rozbil“ požiadavku volajúceho, ktorý sa dožadoval ospravedlnenia zo strany muslimskej komunity.

Richard, ktorý volal z Maidenheadu, povedal, že aj keď teroristický útok v Paríži vykonala „veľmi malá skupina“, „bolo by potrebné“, aby zaznelo ospravedlnenie zo strany všetkých muslimov.

 

Tu je slovenský preklad toho, čo nasledovalo potom:

James O’Brien:

„Prečo by sa mal posledný volajúci, Abbás, ospravedlniť za to, čo vykonali tí vrahovia v Paríži?“

Richard:

„Pretože iná možnosť je len tá, že sa neospravedlní.“

James O’Brien:

„Vy ste sa už ospravedlnili?“

Richard:

„Ospravedlnil, a za čo?“

James O’Brien:

„Za stredajšie vraždy v Paríži?“

Richard:

„Prečo by som sa mal za ne ospravedlniť?“

James O’Brien:

„Prečo by sa mal ospravedlniť Abbás? On bol vtedy v Berkshire.“

Richard:

„Oni to urobili v mene islámu.“

James O’Brien:

„Nie jeho islámu. Pokojne to mohli urobiť v mene Richarda, tak by to potom znamenalo, že aj v mene Vás.“

 

Celý rozhovor (v angličtine):

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply