Projekt N o slovenských muslimoch: o popravách radikálov mlčia

1

Karol Sudor uviedol v jednom z rozhovorov na portáli Projekt N nepravdivé tvrdenie. Islamská nadácia na Slovensku sa voči nemu ohradila.

Na stránkach nového slovenského portálu Projekt N v rozhovore s Denisou Havrľovou o problematike rómskej menšiny na Slovensku a o jej živote okrem iného odznela i kritika toho, že rómske elity neodsudzujú trestné činy páchané Rómami.

Autor rozhovoru Karol Sudor na to nadviazal otázkou, či je to „niečo ako keď predstavitelia muslimov na Slovensku mlčia, miesto toho, aby sa hlasno a odsudzujúco vyjadrili k popravám, ktoré páchajú džihádisti“.

Islamská nadácia na Slovensku na toto tvrdenie reagovala žiadosťou o opravu nepravdivého tvrdenia v texte. Formálna žiadosť bola zaslaná elektronicky autorovi rozhovoru, ako aj šéfredaktorovi portálu Projekt N.

Na žiadosť odpovedal autor s tým, že nemal v úmysle poškodzovať niečie dobré meno a do textu vložil odkaz na zaslaný text Islamskej nadácie.

Nižšie uvádzame úplný text v podobe, v akej bol zaslaný spolupracovníkom Projektu N.

 

Islamská nadácia na Slovensku, Pri Suchom Mlyne 12, 811 04 Bratislava, korešpondenčná adresa: P. O. Box 247, 814 99 Bratislava 

Projekt N
N Press s. r. o.
Wilsonova 1
811 07 Bratislava

VEC: Žiadosť o opravu nepravdivého tvrdenia

Vážená redakcia internetového portálu Projekt N,

dňa 21. novembra 2014 bol na Vašej internetovej stránke uverejnený rozhovor Karola Sudora s Denisou Havrľovou s názvom Kotlebu vidím v parlamente, idú zlé časy. V rámci tohto rozhovoru sa váš autor (Karol Sudor) vyjadril: „Niečo ako keď predstavitelia moslimov na Slovensku mlčia, miesto toho, aby sa hlasno a odsudzujúco vyjadrili k popravám, ktoré páchajú džihádisti? V Česku ich k nejakému vyhláseniu, hoci alibistickému, dokopal otvoreným listom aspoň kňaz Tomáš Halík, ktorý hľadal podporu pre na smrť odsúdenú sudánsku kresťanku.

Predmetné vyjadrenie vášho autora však nie je pravdivé. Navyše výrazne poškodzuje dobré meno muslimskej komunity na Slovensku a prispieva k nárastu xenofóbie na Slovensku, ktorá je vo veľkej miere namierená práve voči slovenským moslimom.

Islamská nadácia na Slovensku (INS) už 5. augusta 2014 zverejnila na stránke ISLAMONLINE.sk Vyhlásenie k násilnostiam voči kresťanom zo strany tzv. islamského štátu v severnom Iraku. Vyhlásenie bolo zaslané hlavným slovenským médiám a tlačovým agentúram a časť z neho bola taktiež citovaná v autorskom článku Miroslava Kerna z 22. augusta 2014, ktorý je dostupný online na stránke SME.sk.

Ďalšie vyhlásenia Islamskej nadácie na Slovensku odmietajúce násilie zo strany náboženských extrémistov boli opakovane publikované v denníkoch SME, Hospodárske noviny, v časopise Trend, v agentúrnych správach TASR a SITA a na svojich stránkach. Podobné udalosti odsudzujeme pravidelne i napriek tomu, že s nimi nemáme nič spoločné a nijako sa nás netýkajú, pretože sa domnievame, že to môže prospieť všeobecnému povedomiu na Slovensku o skutočných postojoch muslimov k týmto témam.

Z tohto dôvodu nerozumieme, čo viedlo Vášho autora k tomu, aby takto hrubo neprofesionálne ignoroval fakty a očiernil islamskú komunitu na Slovensku.

V zmysle § 7 ods. 1 zákona č. 167/2008 Z. z. v znení neskorších predpisov Vás preto touto cestou žiadame o uverejnenie opravy nepravdivého tvrdenia, ktorého sa dopustil Váš autor, a ktoré bolo publikované na vašej internetovej stránke.

Za pochopenie a kladné vyjadrenie k našej žiadosti Vám vopred ďakujeme.

S úctou

Mohamad Safwan Hasna
predseda Islamskej nadácie na Slovensku

Jozef Lenč, PhD.
politický analytik, člen INS

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Jeden komentár

Leave A Reply