Britskí muslimovia, najviac diskriminovaná menšina na britskom pracovnom trhu

1

Výskum britského Štatistického úradu priniesol výsledky týkajúce sa diskriminácie na trhu práce. Najviac diskriminovaná menšina sú britskí muslimovia.

Ostatná dekáda je sprevádzaná mnohými negatívnymi správami a zobrazeniami muslimov. Média so železnou pravidelnosťou prinášajú správy, v ktorých zlého hrdinu zakaždým „hrá“ muslim, alebo muslimka. Tento mediálny obraz však spôsobuje množstvo negatívnych reakcií.

Jednou z nich je aj rastúca diskriminácia muslimov na trhu práce. Možnosť zamestnať sa je pre muslimov a muslimiek z roka na rok ťažšia. Dôkazy o tom prináša výskum, realizovaný britským Štatistickým úradom, o ktorom informuje portál The Independent.

Bez prístupu k riadiacim funkciám

Najvýraznejšie sa diskriminácia muslimov prejavuje v prístupe k riadiacim funkciám. Výskum britského Štatistického úradu realizovaný Dr. Nabilom Chattábom a prof. Ronom Johnsonom Výberové zisťovanie pracovných síl v tomto smere priniesol desivé čísla.

V prípade britským muslimov sa ukázalo, že miera diskriminácie je až o 76 % vyššia oproti britským kresťanom. Pri ženách je to číslo u muslimiek dokonca o 65 % než u kresťaniek. V oboch prípadoch sa jedná o situácie, kedy majú muslimovia a kresťania rovnaký vek a rovnaké vzdelanie.

Muslimovia sú na najnižšom rebríčku v etnicko-kultúrnom systéme krajiny v dôsledku rastúcej islamofóbie a nepriateľstva voči nim

Dr. Nabil Chattáb varuje, že dôvodom toho, že muslimovia sa fakticky nemajú šancu dostať k riadiacim postom je, že „sú na najnižšom rebríčku v etnicko-kultúrnom systéme krajiny v dôsledku rastúcej islamofóbie a nepriateľstva namiereného voči nim.“

Dr. Chattáb ďalej dodáva, že muslimovia „sú vnímaní ako nelojálni a sú považovaní za hrozbu viac, než akákoľvek iná menšina v krajine.“

Práve tieto obavy v konečnom dôsledku spôsobujú, že zamestnávatelia odmietajú menovať do riadiacich postov kvalifikovaných muslimov.

Najviac diskriminovaná menšina

Z výskumu Prof. Johnstona a Dr. Chattába vyplynulo, že britskí muslimovia sú z hľadiska získania zamestnania najviac diskriminovanou menšinou z celkového počtu 14 rôznych etnicko-náboženských skupín, ktoré žijú vo Veľkej Británii.

„Ak bude tento trend pokračovať, bude to mať negatívne dopady na multietnickú a multikultúrnu súdržnosť britskej spoločnosti. Vylúčenie kvalifikovaných čiernych a muslimských jednotlivcov môže v konečnom dôsledku znížiť ich ochotu k integrácii do spoločnosti,“ varuje Dr. Chattáb.

Nemožnosť zamestnať sa

Problémom menšín v Británii nie je len získanie významných pracovných pozícii. S diskrimináciou sa stretávajú už pri hľadaní zamestnania a nie inak je to aj v prípade adekvátnej mzdy za prácu.

K najdiskriminovanejším patria muslimské ženy pakistanského a arabského pôvodu, kde je pravdepodobnosť nájsť zamestnanie až o 65 % nižšia, než v prípade kresťaniek.

Vysoká miera diskriminácie je tiež v prípade bangladéšskych muslimiek (51 %) a aj v prípade bielych muslimiek (43 %).

Byť bielym muslimom je nevýhoda

Medzi mužmi sú v rovine nájdenia zamestnania najviac diskriminovaní arabskí muslimovia, kde je pravdepodobnosť zamestnania sa až o 76 % nižšia než pri kresťanoch. Nasledujú Bangladéšania (66 %), bieli muslimovia (64 %) a Pakistanci (59 %).

Podľa časopisu Social Science Journal, z ktorého pochádzajú i vyššie uvedené čísla, sa s diskrimináciou stretávajú aj britskí ateisti, kde je pravdepodobnosť zamestnať sa nižšia o 20 až 25 %. Pravdepodobnosť zamestnania sa u černochov kresťanského vierovyznania je o 48 resp. 54 % nižšia.

Jedinou menšinou v Británii, ktorá nemá problémy zamestnať sa a jej zamestnateľnosť je vyššia než u majoritného obyvateľstva, sú britskí židia. Tu je pravdepodobnosť nájsť si zamestnanie vyššia o 15 resp. 20 % oproti majorite.

Na záver výskumu Dr. Chattáb vysvetľuje niektoré zaujímavé faktory z výskumu: „K hlavným príčinám tejto diskriminácie patrí odlišná farba pleti, kultúra a náboženstvo, avšak tiež vidíme, že farba je značne dynamická. Kým napríklad biela farba je pri niekom výhodou, napríklad v prípade muslimov je skôr nevýhodou.“

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Jeden komentár

Leave A Reply