Obilný šalát s čučoriedkami, lieskovými orechmi a citrónom

0

Hľadanie chutných, výživných a zdravých jedál na raňajky je nikdy nekončiaca úloha. Snažíme sa nájsť vždy niečo také, čo môže byť pripravené vopred a rýchlo, konzumovateľné niekoľko dní a zároveň chutné. 

Najčastejšie sú to rôzne ovsené kaše a vločky, ktoré rýchlo pripravíme. Cez víkend, keď máme viac času, si pripravíme niečo zložitejšie, napríklad praženicu so sezónnou zeleninou.

Ponúkame Vám recept, ktorý je vhodný na leto. Nadýchaný, jemný obilný šalát z ovsa, quinoy, prosa, lieskových orechov a čučoriedok.

Zaodeté v jogurte, s citrónovou šťavou a javorovým sirupom budú tieto nadýchané lyžice plné obilia a ovocia oveľa chutnejšie a ešte viac ak ich budete podávať chladené a nie teplé. Šalát je omnoho lepší, ak cez noc ostane v chladničke – je preto dobré, ak si ho pripravíte do misiek a dáte do chladničky. Takže do toho – a skúste to i s inými príchuťami – výborné to bude s mandľami a jahodami, alebo s vlašskými orechmi či praženými figami.

Obilný šalát s čučoriedkami, lieskovými orechmi a citrónom

Recept pre osem porcií:

1 šálka nasekaného ovsa 1 šálka zlatej quinoy, prípadne nahradiť kuskusom alebo prosom,
½ šálky prosa,
3 polievkové lyžice olivového oleja,
2,5 cm čerstvého zázvoru, pokrájaného na tenké kolieska,
2 veľké citróny (kôru aj šťavu),
½ šálky javorového sirupu,
1 šálka gréckeho jogurtu (alebo sójového jogurtu, ak pripravujete jedlo pre vegána),
¼ čajovej lyžičky muškátového oriešku,
2 šálky lieskových orechov – nasekaných a pražených,
2 šálky čučoriedok (alebo prípadne iných lesných plodov).

Postup:

Zmiešajte ovos, quinou a proso na jemne sieťovanom sitku a opláchnite pod tečúcou vodou. Odložte nabok. Lyžicu olivového oleja dajte na rozohriatu panvicu, pridajte opláchnuté zrná a smažte tak 2 až 3 minúty, pokým nezačnú voňať. Do približne 1 litra vody vmiešajte ¾ čajovej lyžičky soli, nakrájaný zázvor a kôru z jedného citróna. Zalejte osmažené zrná. Priveďte do varu a varte asi 20 minút. Vypnite a nechajte odstáť asi 5 minúť. Potom najlepšie vidličkou odstráňte zázvor.

Rozložte takto uvarené zrná na plech (alebo dajte do inej nádoby) a nechajte ich vychladnúť, približne pol hodinu. Vychladené zrná dajte do veľkej misy a zmiešajte so zvyšnou citrónovou kôrou. V inej mise rozšľahajte olivový olej, ktorý vám ostal spolu so šťavou z oboch citrónov, neskôr pridajte a vmiešajte javorový sirup, grécky jogurt a muškátový oriešok. Takto pripravenú zmes nalejte na vychladené zrno a poriadne premiešajte. Pridajte opečené lieskové orechy a čučoriedky. Dochuťte podľa potreby. Nechajte cez noc odstáť v chladničke. Odporúča sa vychladiť ich vo formách či menších miskách.

Pôvodná verzia receptu od Faith Durand vyšla na webe The Kitchn. Preklad bol redakčne krátený.

Titulná foto: Monika Grabkowska on Unsplash

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply