Prvá grécka muslimka kandiduje do eurovolieb

0

Grécki voliči budú môcť v eurovoľbách 25. mája voliť aj Annu Stamou, prvú grécku muslimskú kandidátku. Ako sama hovorí, jej hlavnými cieľmi v prípade zvolenia bude bojovať proti diskriminácii muslimov a zasadzovať sa za rovnaké práva pre všetky náboženské menšiny.

„Bola som nominovaná stranou Eco zelená strana Grécka, ekologickou politickou stranou, ktorá je členom Európskej strany zelených, keďže táto dokonale odráža moje postoje,“ povedala Stamou, ktorú cituje internetový portál Greek Reporter.

Na islám konvertovala, keď mala 30

Stamou vyštudovala obchodný manažmet. Vychovaná ako pravoslávna kresťanka na islám konvertovala vo veku 30 rokov. V súčasnosti má na starosti vzťahy s verejnosťou Muslimského združenia Grécka.

„Rozhodla som sa vstúpiť do politiky s cieľom zaručiť muslimom žijúcim v Grécku rovnaké práva, aké majú ďalší grécki občania,“ povedala.

Muslimovia tvoria 1,3 percent z 10,7 miliónov obyvateľov Grécka.

Chce bojovať za mešitu v Aténach

Jednou z kľúčových priorít Stamou je zavŕšenie výstavby prvej aténskej mešity. Tento projekt bol schválený koncom minulého roka, v dôsledku čoho krajne pravicová strana Zlatý úsvit ihneď zažiadala o všeľudové hlasovanie o jej výstavbe.

Atény boli spolu s Bratislavou a slovinskou Ľubľanou posledné hlavné mestá Európskej únie bez adekvátnych náboženských priestorov pre muslimov. Pokým aténska mešita je schválená a ľubľanská sa už začína stavať, Bratislava sa opäť ocitla na smutnom poslednom mieste.

Foto: Pixabay

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply