Správa o mešite v Bratislave privádza internetovú verejnosť do varu 

0

Internetom sa začala šíriť facebooková stránka Mešita v Bratislave, ktorá informuje o údajnej pripravovanej výstavbe mešity na Kamennom námestí.

Stránka založená 14. decembra vyvolala medzi slovenskou a českou internetovou verejnosťou mimoriadne negatívny ohlas. Pod vizualizáciou údajnej mešity sú desiatky komentárov, z ktorých mnohé obsahujú postoje hraničiace s trestnou činnosťou či priamo výzvy na kriminálnu činnosť. 

Okrem iného v komentároch diskutujúci píšu:
Sam to podpalim..ked sa to bude stavat!“ (Jozefko Nadebsky)
A este nam potom zakazu vianocnu vyzdobu v uliciach aby sa nabozenska mensina necitila zle….a poyom ta mesita lahne popolom…“ (Vladik Somogyi)
treba poliat prasacou krvou alebo tam zakopať niečo z prasata tak ako spravili v zahranici“ (Prečosilen Embrio)
Ja som za vystavbu mesity. Az ked budu vsetci ty islamisti v nutri az potom ju treba zapalit!!!“ (Tomas Patka)

Podľa všetkého vymyslená správa uvádza istého Radoslava ‚Abdulmesíha, ktorý mal vypracovať projekt mešity a údajný dátum výstavby má byť máj 2014. Na projekte nazvanom Mešita na Kamennom námestí v Bratislave sa má podieľať občianske združenie Islam na Slovensko a priatelia Islamu v Bratislave.

Odhliadnuc od toho, že príprava výstavby na takom lukratívnom mieste by musela začať už dávno a ťažko by unikla pozornosti médií, elektronická evidencia občianskych združení Ministerstva vnútra žiadne občianske združenie Islam na Slovensko nepozná. Práve tak nie je na internete žiadna zmienka o nejakom Radoslavovi ‚Abdulmesíhovi.

Takmer určite sa teda jedná o výmysel, ktorý niekto účelne začal šíriť. Uvedené nemá, názvy organizácií, dátum zahájenia výstavby a tiež vizualizácia budúcej mešity naznačujú, že autor stránky si dal záležať, aby sa na prvý pohľad javila dôveryhodne.

Vymyslená bratislavská mešita
Recesisti svojej organizácii vymysleli dokonca aj logo.

Hlúpy žart sa môže vypomstiť

Je otázne, či ju niekto začal šíriť, aby sledoval reakcie slovenskej verejnosti na budúcu výstavbu mešity v Bratislave (napr. nejaký projekt na výskum postojov verejnosti) alebo naopak, či išlo priamo o úmysel vyprovokovať ľudí proti muslimom. Že skôr išlo o druhú možnosť naznačuje aj to, že stránka už bola zdieľaná na niekoľkých protiislamských a krajne pravicových facebokových stránkach.

Radikálne postoje diskutujúcich sú zarážajúce a smutné. O to viac, keďže sa už neskrývajú za anonymnými prezývkami a neraz vystupujú pod vlastnými menami.

Čo je však ešte horšie, vytvorenie tejto stránky môže mať nebezpečný dopad na slovenskú muslimskú komunitu. Stránka by mohla vyprovokovať členov krajnej pravice, či osamelých labilných jedincov k verbálnym, ale i fyzickým útokom na muslimky v šatkách, imigrantov, k vandalizmu, poškodzovaniu majetku a podobne. Je preto dôležité, aby sa týmto problémom čím skôr začali zaoberať orgány činné v trestnom konaní.

AKTUALIZÁCIA: Na celú kauzu sa rýchlo zabudlo, hoci niektoré z médií ju z času na čas znovu otvorili. Prečítajte si reakciu na jedno z nich.

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply