Niekoľkotisícový protest proti rasizmu vo Švédsku

0

Tisíce Švédov sa stretlo na predmestí Štokholmu na protest proti rasizmu. K zhromaždeniu došlo týždeň po podobnom proteste, ktorý bol napadnutý neonacistami.

Nedeľné zhromaždenie sa presunulo na športovisko v Karrtorp v južnej časti hlavného mesta, kde si účastníci vypočuli sériu verejných vystúpení. Podľa organizátorov protestu sa pridalo až 16 tisíc ľudí. Na priebeh dohliadalo podľa hovorcu miestnej polície približne 100 policajtov a helikoptéry.

„Bol som v živote na mnohých demonštráciách, no toto je jedna z najväčších,“ pre Al Džazíru povedal Jytte Guteland, kandidát do Európskeho parlamentu za Sociálnych demokratov. „Dokazuje to, koľko ľudí bojuje za rovnakú hodnotu všetkých ľudí a že nás je v porovnaní s extrémistami veľmi veľa,“ dodal Guteland.

15. decembra na podobné protestné zhromaždenie zaútočilo asi 40 stúpencov neonacistického Švédskeho hnutia odporu. Ozbrojení sklenenými fľašami a petardami napadli niekoľko stoviek účastníkov mierového protestu skandujúcich heslá ako „žiadni rasisti v našich uliciach“.

Titulná foto: Obrázok od Antonio Cansino z Pixabay

Share.

IslamOnline.sk informuje o aktuálnom spoločenskom a politickom dianí. Zameriava sa predovšetkým na témy, ktorým nie je v domácom spravodajstve venovaná dostatočná pozornosť, prípadne sú dostupné informácie skresľujúce či jednostranné.

Leave A Reply